Бургас. 20-годишният бургазлия Радул Димитров ще се радва на здраве

...
Бургас. 20-годишният бургазлия Радул Димитров ще се радва на здраве
Коментари Харесай

Бургас: 56 души, сред които четирима американски военни, се включиха в ритуала по спасяване на кръста от водите на Черно море

Бургас. 20-годишният бургазлия Радул Димитров ще се радва на здраве и шанс през годината откакто извади кръста от водите на Черно море. Той е плувец и за повторно взе участие в обичайното избавяне на християнския знак. Ритуалът беше осъществен на Моста от Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий и представители на бургаското православно духовенство. В спасяването на кръста тази година се включиха 56 души, измежду които четирима американски военни. Най-малкият от запалянковците бе на 16 години, а най-възрастният - на 65. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас .
Хиляди бургазлии се събраха на плажа, на площадката при Морското казино и алеите на Морската градина, с цел да следят отбелязването на светлия празник. Повечето от тях разясниха, че толкоз хора за Йордановден не са се събирали от години, а плажът е цялостен все едно, че е лято.
Отбелязването на Йордановден в Бургас стартира с празнична литургия в катедралата " Св. св. Кирил и Методий ". Храмът се извърши с вярващи още от рано сутринта, които се помолиха за здраве и благоденствие. След службата митрополит Иоаникий освети бойните флагове на частите от Бургаския гарнизон.
В литийното шествие от храма до Моста, където бе осъществен ритуалът за хвърлянето на кръста в морето, участваха доста жители и публични лица, измежду които кметът Димитър Николов, зам.-областният шеф Севдалина Турманова, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, ръководителят на Общинския съвет Костантин Луков, депутати, общински съветници и общественици.
След края на церемонията кметът Николов поздрави имениците.
" Пожелавам ви здраве, шанс и дългоденствие. Поздравявам за смелостта и мощния дух всички тези, които се включиха в традицията да скочат в студените води за спасяването на кръста. Носете с горделивост имената си и дано в фамилиите ви има съгласие, успокоение и доста обич ", сподели Николов.
Неизменна част от събитията за Йордановден в Бургас е изложбата на тримата именици - художниците Йордан Ангелов, Йордан Петров и Йордан Маринов, която се откри в изложба " Богориди ". Съвместната експозиция на тримата създатели е озаглавена " Багри на Богоявление ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР