Буревестник е прелетял 1146 км за 11 часа над тайфуна

...
Буревестник е прелетял 1146 км за 11 часа над тайфуна
Коментари Харесай

Буревестник е прелетял с тайфун повече от 1100 км

Буревестник е прелетял 1146 км за 11 часа над тайфуна Факсай край Япония, заяви Ню атлас. 

Докато тайфунът е връхлитал Югоизточна Япония, птицата се е издигнала на височина 4700 м, като е летяла със скорост от 90 до 170 км/ч. При естествени условия тя лети с 10-60 км/ч. на височина под 100 м, като остава над морето.

За съпоставяне дребен аероплан лети на височина от 600 до 3000 м, написа Българска телеграфна агенция. С тайфуна буревестникът е минал над сушата, което нормално заобикаля. За благополучие, птицата оцелява.

Невероятният полет на буревестника е проследен с помощта на вграден чип от биолога Козуе Шиоми от университета Тохоку. Той е маркирал 15 ивичести буревестника (Calonectris leucomelas), с цел да наблюдава гнездовото им държание през август същата година - месец преди тайфуна. 

Специалистите не могат да кажат дали буревестникът самичък е полетял с тайфуна, или просто е бил на неверното място в неверното време. Те са сигурни единствено, че 585-грамовата птица не е имала различен избор, с изключение на да се " пусне по течението ". През полета си тя е направила пет цялостни кръга с диаметър от 50 до 80 км, които съответстват с придвижването и ротацията на тайфуна. Известно време буревестникът е бил даже в окото на тайфуна, само че най-после е правел по-широки кръгове отвън него. Освен това буревестникът е изхвърчал извънредно рано, евентуално в опит да избяга от бурята.  

Статия за полета на буревестника е оповестена в сп. " Екология " на Американското еколожко сдружение. Изводите демонстрират, че все по-големите аномалии във времето слагат морските птици в условия на границите на опциите им. 

Океанските птици прекарват множеството време в полет над водата. Те отиват на сушата единствено за размножителния интервал и до момента в който отглеждат дребните си. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР