Бурен вятър и лошо време са спрели операцията по издирването

...
Бурен вятър и лошо време са спрели операцията по издирването
Коментари Харесай

Ще спасяват Боян Петров през уикенда

Бурен вятър и неприятно време са спрели интервенцията по издирването на Боян Петров през днешния ден. Очаква се по-хубаво време на 13 май /неделя, б.р./, осведоми китайският дипломат в България Джан Хайджоу на специфична конференция.

Той сподели фотография от базовия лагер, получена към 14 ч. " Там китайската страна е събрала към 100 души, от тях 25 са спасители, останалите са медицински и логистични екипи ", сподели посланикът.

Той посочи, че избавителният екип е управителен от прочут китайски планинар, шеф на Бюрото за спорт в Тибетски самостоятелен регион. " Той е като главнокомандващ на първата фронтова линия ", разясни.Джан Хайджоу.

" Спасителният екип включва и доста китайски алпинисти с доста изкачвания на високите планини, в т. ч. и Шиша Пангма. Казах, че избавителният екип се дели на три групи. Първата в състав 12 спасители към този момент е тръгнала от базовия лагер на 5800 м надморска височина към Лагер 1 на 6400 м. Утре се планува 7 от тези 12 да тръгнат към Лагер 2 на 6800 м височина. Те също ще дойдат на Лагер 3 на 7300 м преди вдруги ден. Знаете, че поради извънредно суровото време сега спасителите не могат да организират интервенции над 7300 м. На 11 май времето е облачно, има северозападен вятър със скорост 10-16 м/сек., а температурата е от минус 12 до минус 26 градуса. Утре на 12 май времето ще е облачно с кратковременни снеговалежи, северен вятър със скорост 12-26 м/сек. Температурата ще е сред минус 12 и минус 25 градуса. Според прогнозата на 13 май може би ще има напълно малко време, когато ще е по-хубаво времето ", сподели още посланикът.

Той добави, че сега, макар суровото време, към Лагер 3 се качват спасители. " На 13 май, когато времето е малко по-добро, ще стартират избавителни интервенции и търсене от Лагер 3 на 7300 м нагоре към върха ", сподели дипломат Джан Хайджоу.

Два хеликоптера от Непал сега към този момент са пристигнали и остават в очакване на 3700 м надморска височина.
Намират се на към 25 км от върха. Вчера особено за хеликоптерите китайската страна направи нещо като паркинг особено за хеликоптерите, като краткотрайно летище.

И представителите от Военновъздушни сили на Китай към този момент са пристигнали там за всички логистични услуги за хеликоптерите да бъдат приведени в чудесно положение. Точно заради времето сега хеликоптерите не могат да излетят и остават в очакване на 3700 м височина. И когато времето е уместно те ще летят към лагерите в границите на 10 км.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР