Бурен се оказа днешният празник за Русия! Страната чества Деня

Бурен се оказа днешният празник за Русия! Страната чества Деня ...

Стотици души бяха задържани по време на неразрешен протест в Русия.


Бурен се оказа днешният празник за Русия! Страната чества Деня на държавния суверенитет. Стотици бяха задържани по време на неразрешен протест, с искане за наказания за полицаите, участвали в задържането на разследващия журналист Иван Голунов.

© БГНЕС
Според официалните данни - 200, а според неправителствените организации - над 400, са задържаните по време на днешната демонстрация в Москва. Около 2000 души, повечето с тениски в защита на разследващия журналист Иван Голунов, се събраха и поискаха служителите на реда, участвали в задържането му, да получат наказания. Вчера полицията оттегли обвиненията, свързани с наркотици срещу него и нареди освобождаването му. Двама високопоставени представители на органите на реда ще бъдат уволнени заради случая, тече разследване и срещу редови полицаи.

Сред задържаните са опозиционерът Алексей Навални и множество журналисти, както от руски, така и от чужди медии.
Сергей Митрохин, член на партия "Яблоко": Дойдохме тук да кажем "Не". Хубаво е, че освободиха Иван Голунов, но това не е повод да се отпускаме и да седим по домовете си. В Деня на Русия сме длъжни да напомни на нашите власти, че Русия не им принадлежи, не е тяхна собственост и бащиния.
Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл". От там заявиха, че именно това потъпкване на правата и свободите провокира подобни протести.
Прекратяват разследването срещу журналиста Иван ГолуновПрекратяват разследването срещу журналиста Иван Голунов
Наказателното преследване срещу разследващия журналист Иван Голунов спира заради липсата на доказателства за участието му в престъпление, заяви пред р...

Източник: bnt.bg