Бунтът на Северозапада, заплашил да премине към Румъния, заради отчайващата

...
Бунтът на Северозапада, заплашил да премине към Румъния, заради отчайващата
Коментари Харесай

Бунтът на Северозапада умря, местният Пучдемон се отрече от мераците си

Бунтът на Северозапада, заплашил да премине към Румъния, поради отчайващата беднотия в района, споделя ориста на много от националните ни недоволства, угаснали още преди да са пламнали. Преди вълната да плисне оттатък Дунав, акцията за обособяване на района утихва в котловините сред Дунав и Балкана, а деятелите на концепцията се отдръпват с изказванията, че не са били разбрани.
"Оттеглям се от самодейността, в никакъв случай не съм желал обособяване на Видин, Враца и Монтана от страната и присъединението им към Румъния! Идеята беше да се даде естрада на недоволството на хората от неналичието на работа, да се чуят проблемите им и да се потърсят някакви действителни решения. А ме изкараха сепаратист! ", жалва се оповестеният за българския Пучдемон Борислав Каменов от Монтана.
Дни преди новата година обаче самодейността за отделянето на бедния Северозапад и присъединението му към прилежаща Румъния, гърмеше в Интернет с цялостна мощ. Според познавачи на световната мрежа лозунгът за прекосяването на трите български области - оповестени от дълго време за най-бедните в целия Европейски съюз, се появил в Интернет пространство още преди месеци, като следващата подправена вест. Но бързо притегли внимание и роди стотици мнения - най-често одобрителни, на изтормозените от безработица, от ниски заплати и благоприятни условия за развиване поданици на района. Така в самодейността се присъединил и Борислав Каменов и последователно се трансформирал в един от най-активните й последователи. "Идеята се обсъждаше в началото в 5 уеб страницата, след това в още 5. Имаше голям интерес и множеството участници подкрепяха концепцията за обособяване. Затова с неколцина другари взехме решение да организираме протест в Монтана на 21 януари, с цел да забележим какъв брой народ ще пристигна и какво ще кажат ", споделя 63-годишният мъж.
Борислав е приключил преди много години полувисшия инститyт по железопътен превоз, работил е близо 20 десетилетия във Варна по специалността си, само че след измененията останал без работа и се преквалифицирал в строител. Блъскал години наред по обекти в България и Русия, а в последно време работи във Враца като шпакловчик.
"Истината е, че в родния ни край животът е извънредно тежък! Няма вложения, множеството остарели фабрики са затворени, а нови няма, няма и автомагистрали... И хората бягат - към София, Пловдив, в чужбина ", възмущава се строителят. Според него и съидейниците му през последните години част от хората от Видинско и други крайречни селища сами избират Румъния като по-добро място за работа и развиване.
"Има много хора към този момент, които заран минават по моста край Видин и отиват на работа в Калафат, а вечер се връщат. Но там месечната им заплата е към 1000 лв.. В Румъния минималната заплата е 400 евро, а междинната 800 евро. А при нас - на половина! ", изяснява претекстовете си за присъединяване в сепаратистката самодейност Каменов. Освен в стопанската система Румъния към този момент е и на години напред в битката с корупцията и това също може да ни служи за образец, отбелязва още строителят. Там за подкупи в килиите влизат министри и депутати, а у нас даже и след такива срамни кавги като "Кумгейт " и "Суджукгейт " няма отговорни, добавя той. Успехите на прилежащата ни страна са за образец в бавния и не изключително майсторски строеж на българската народна власт, само че не са съображение да дадем територията на съседите си, прави отново спогодба Каменов.
„ Нали за тая земя са мрели толкоз доста българи, кой има правото я харизва на друга страна?', пита разпалено шпакловчикът в опит да се отдалечи оптимално от лозунги за "автономия ". И най-после удря на масата и последния си коз "Въобще не може да се съпоставя Северозападна България с Каталуния. Онази област е богата и доста развита и може да живее и сама, а ние, въпреки и загърбени от властта, напълно ще увехнем без страната! ", подвига покорно ръце борецът за по-бъдеще на района си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР