Буните на Варна могат да бъдат отдадени на концесия и

...
Буните на Варна могат да бъдат отдадени на концесия и
Коментари Харесай

Буните във Варна стават място за атракции и забавления

Буните на Варна могат да бъдат отдадени на концесия и превърнати в място за атракци и развлечения. Това ще стане допустимо след законови промени, сподели през днешния ден регионалният шеф на Варна Стоян Пасев, съобщи кореспондент на Varna24.bg. 

" Направихме инспекция на всички буни. След смяната в закона за концесиите има благосклонност на държавното управление да се отдадат на концесия като обществена държавна благосъстоятелност. Най-накрая намерихме вид. Има искащи да ги стопанисват. В момента са в окаяно положение. При предните закони можеше да се отдадат за 10 години, което беше нерентабилно. Сега при опция за 35 години концесия се появиха искащи. Могат да се употребяват за място за атракции или за заведения. Надявам се от януари следващата година да минем на оповестяване на концесия за обществена държавна благосъстоятелност. Относно Алея първа там би трябвало да се направи брегоукрепване, тъй като морето предходната зима беше много бурно. Според мен би трябвало по сходство на Румъния да създадем една огромна брегоукрепваща буна, с цел да спре по-навътре разбиването на вълните и да не стигат до брега. Навсякъде по света хората се чудят по какъв начин да отвоюват от водата, а ние подаряваме суша на морето ", сподели Стоян Пасев.

Стана ясно, че регионалният шеф е издал заповед да се слагат указателни табели на вълнолома, където починаха двете деца от Варна. 

" Там даже да пуснем жица с ток, отново ще прескачат.  Трябва да вземем образец от брегоукрепващата буна в Констанца, където тетраподите са подредени на 100 метра във вътрешността в морето. Няма пряк достъп с вълнолома и това е вид за справяне с казуса. Така ще се избавя брега от ерозия и ще пази от такива дейности като при злополуката. Ако не се погрижим за предварителна защита в брегоукрепването няма по какъв начин да притеглим вложители ", сподели още Стоян Пасев. 

Той разяснява, че 2 млн.лв. са отпуснати за отводняването региона на свлачището край Кранево.

" Оказа се, че водата е един от главните причинители на ерозията. Не знам дали ще реши съществено казуса, само че ще помогне отводняването на пътя. Спирането на водоподването към битовите клиенти ненапълно спря свлачищните процеси. Надявам се едно отводняване да реши на 90% проблема. Все отново там остава интензивно свлачището. То е най-голямото на територията на цялото крайбрежие. В региона не престават да живеят над 100 семейства. Лошото е, че са на септични ями, а те отиват в почвата и в морето. От там се разрушава и брега ", разяснява Пасев.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР