Бундестагът, долната камара на германския парламент, преизбра днес канцлера Ангела

...
Бундестагът, долната камара на германския парламент, преизбра днес канцлера Ангела
Коментари Харесай

Ангела Меркел започва четвърти мандат като канцлер

Бундестагът, долната камара на немския парламент, преизбра през днешния ден канцлера Ангела Меркел за четвърти мандат на поста, предадоха международните организации. 63-годишната Меркел получи 364 гласа „ за “ при 315 „ срещу “ и 9 „ въздържал се “.

„ Приемам вота “, сподели тя след гласуването.

Меркел ще бъде публично назначена на поста от президента Франк-Валтер Щайнмайер и ще се закълне в 12 ч. локално време (13 ч. българско време). Първото съвещание на новия кабинет ще се организира в 17 ч. локално време.

Меркел и Шулц реализираха съдружно съглашение

Управляващата коалиция, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, обичайния му баварски сътрудник, Християнсоциалния съюз (ХСС), и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) разполага с общо 399 места в 709-членния Бундестаг, отбелязва Асошиейтед прес.

Трите партии управляваха в огромна коалиция и през последните четири години, само че този път образуването на държавно управление се оказа сложна задача .

Бундестагът преизбра Меркел за канцлер 171 дни след парламентарните избори на 24 септември.

Тогава и трите партии изгубиха позиции. Социалдемократите в началото оповестиха, че ще останат в съпротива, само че откакто Меркел не съумя да образува ръководеща коалиция с либералите и Зелените, преразгледаха решението си, с цел да бъдат избегнати нови избори, в миг, когато Европейски Съюз се нуждае от една мощна и проевропейска Германия.

Левоцентристката групировка се съгласи да остане в ръководството след вътрешен референдум, предшестван от диспути и мощна опозиция в своите редици.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР