Бумът на световните борси и ниските лихви дадоха тласък на

...
Бумът на световните борси и ниските лихви дадоха тласък на
Коментари Харесай

Активите на инвестиционните фондове са достигнали рекордните 3.6 млрд. лв.

Бумът на международните тържища и ниските лихви дадоха подтик на фондовата промишленост

© Chip East Още по тематиката
Лидери на доходността

Доходността на най-печелившите фондове през 2017 година е малко по-ниска по отношение на миналата поради спада при Sofix
12 яну 2018
Държавата продаде за пръв път облигации с негативна рентабилност

На извършен аукцион в понеделник бяха издадени 4-годишни ДЦК, които ще донесат на ивнеститорите -0.19%
14 ное 2017
Финансовото благосъстояние на семействата е повишено с 5.9 милиарда лева за година

По данни на Industry Watch за последните 12 месеца те са получили приходи от лихви по депозити в размер общо на 251 млн. лева
18 окт 2017 Активите на капиталовите фондове са достигнали рекордните 3.57 милиарда лева през предходната година, демонстрира статистиката на Българска народна банка. Това е повишаване със 721.3 млн. лева по отношение на края на 2016 година, което е с малко над 25%. Повишението не е изненада – от една страна, повода за него е съвсем нулевата рентабилност по депозитите, което накара доста инвеститори да търсят опция за своите спестявания. Другата са растежите на финансовите пазари по света – взаимните фондове влагат активите си във финансови принадлежности. Така активите на фондовата промишленост в България доближават рекордни равнища за своята история и са над тези по време на борсовия взрив от преди повече от 10 години.

Към края на 2017 година като дял от Брутният вътрешен продукт делът на капиталовите фондове също пораства – 3.6% по отношение на 3% година по-рано. Това обаче е надалеч от междинното за Европейски Съюз, където е към 70%. Така желаната инвестиция за семейства и компании в България остават депозитите – към края на предходната година единствено семействата държат там близо 50 милиарда лева Държавата гаранция по тях и по-ниската капиталова просвета в България изяснява желанието към тях.

Активите на задграничните фондове не престават да са с максимален дял – 2.25 милиарда лева, до момента в който локалните са с 1.3 милиарда лева При българските фондове тези, които влагат в акции, са с най-вече активи (531 млн. лева.), следвани от облигационните (519 млн. лева.) и уравновесените с 266 млн. лева Традиционно непознатите фондове имат по-големи продажби, защото се дистрибутират главно от банки, които работят с по-голяма потребителска база и необятен достъп до институционални клиенти. Последните са и с максимален дял при покупката на техни дялове. Застрахователи и пенсионни фондове държат 73.2% от активите им, а семействата - 18%. При българските фондове тези съотношения са надлежно 46.6 и 31.5%, а делът до 100% се разпределя измежду различен вид вложители.

Българска народна банка не поддържа статистика за доходността. Изчисленията на " Капитал " на база данните от българските фондове демонстрираха, че за предходната година най-високата рентабилност е осъществена от рисковите схеми в акции – сред 10 и 24%, уравновесените към 5-8%, до момента в който тези на паричния пазар осъществиха облаги към нулата или даже по-ниски поради негативната рентабилност при някои държавни облигации и ниските лихви при депозитите.

Всички представени облаги на фондовете са с изискването, че те не са поръчител за бъдещи такива. Овен това инвестицията в капиталов фонд не е покрита от страната за разлика от банковите депозити.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР