Бумът на пазара на малки и средни компании е достигнал

...
Бумът на пазара на малки и средни компании е достигнал
Коментари Харесай

Пазарът на малки и средни компании навлиза в застой

Бумът на пазара на дребни и междинни компании е достигнал своя връх в световен мащаб и влиза в интервал на застой и оттегляне. Това е заключението на тримесечно изследване на брокери и консултанти, подпомагащи притежатели и купувачи при организацията на покупко-продажби по придобиване на дребни и междинни бизнес организации. Изследването е дело на екип от Graziadio School of Business към Pepperdine University и две индустриални групи - Международната асоциация на бизнес брокерите и M&A Source.

На първо място, резултатите сочат, че притежателите, които се надяват да продадат своите компании, имат доста по-песимистични настройки за проектите си, в сравнение с преди година. Проучването, което преглежда фирмите на стойност до 50 милиона $, открива, че настройките са изменени отрицателно най-много измежду притежателите на предприятия в диапазона 1 - 2 милиона $ - 6 процентни пункта по отношение на миналата година.



„ Това е първият път от години, в който четири от петте групи организации (разпределени съгласно пазарната капитализация) регистрират отлив на интерес. Това е знак, че пазарът може да е достигнал своя връх. Все повече хора чакат съществени промени и през идната година или две”, разяснява Крейг Еверет, шеф на плана Private Capital Markets Project на Pepperdine University.

В сегмента на фирмите, чията пазарна стойност е в границите сред 5 и 50 млн. $, настроенията са доста по-оптимистични. Броят на притежателите, които са оптимисти за продажбата на своите организации в него, е повишен с 4% по отношение на миналата година.

Въпросното изследване, извършено през първата половина на април, удостоверява констатациите на друго такова, оповестено в края на април от BizBuySell.com, онлайн пазар за дребни бизнеси. Според тях броят на затворените покупко-продажби за продажба на дребни компании през първото тримесечие на 2019 година е с 6,5% по-нисък от същия интервал преди година. Спад се вижда и през четвъртото тримесечие на предходната година – 6%.

Към момента създателите на отчета не оповестяват какви са аргументите за отлив на интерес към дребните компании на пазара, само че една от тях може да е обвързвана с повишаване на лихвените проценти в Съединени американски щати - Федералният запас ги увеличи с четири пъти единствено в границите на предходната година и общо девет пъти от 2015 година насам, което прави по-малко преференциално финансирането на сходни покупко-продажби. Очакванията за проблеми в международната стопанска система също отхвърлят някои от евентуалните купувачи. Според Еверет обаче притежателите на сходни организации не би трябвало да се тормозят за самата продажба на своите компании, защото горепосочените фактори няма да повляят на цялостния интерес на вложителите, а ще се отразят най-вече на цените.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР