Бумът на маркетинга чрез инфлуенсъри е подхранван отчасти от Instagram.

...
Бумът на маркетинга чрез инфлуенсъри е подхранван отчасти от Instagram.
Коментари Харесай

Рекламната индустрия има нова цел – инфлуенсърите

Бумът на маркетинга посредством инфлуенсъри е подхранван частично от Instagram.

Глобалните разноски за маркетинг посредством инфлуенсъри тази година се чака да бъдат към 6.5 милиарда $. Лиз каузи Кроче се устоя към този момент пет години от фотоси на салати и всевъзможни здравословни храни, които разгласява в обществените мрежи. Тя става известна с фрапантното си намаляване през 2013 година и може да се каже, че е " деец " в новата промишленост, тъй като е част от нея от самото ѝ възникване.

Пет години след началото Дела Кроче получава над двадесет оферти седмично от разнообразни компании, които желаят техните артикули или услуги да бъдат включени в изявленията ѝ в обществените мрежи, несъмнено, против положително възнаграждение. Сега най-големите рекламни организации в света се пробват да предизвикват точно този вид реклама, написа Financial Times.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Инфлуенсъри, мързеливи безработни и реклама

Дела Кроче, която се смята за експерт, твърди, че новите инфлуенсъри, които са привлечени от големите доходи, вредят на този вид маркетинг.

" Много от тях в действителност не са имали и един работен ден и в никакъв случай не им се е налагало да подписват трудов контракт. Ето за какво е допустимо да не одобряват тази работа съществено ", добавя тя.

Въпреки всички опасения обаче огромните организации, в това число най-голямата международна рекламна група WPP, френската Publicis Groupe и Omnicom, усилват вложенията си в построяването на платформи, които употребяват изкуствен интелект, с цел да свържат основателите на наличие с марките, както и оферират услуги, подпомагащи рекламните акции.

Защо тази реклама е сполучлива?

Бумът на маркетинга посредством инфлуенсъри, подхранван частично от Instagram, най-популярната платформа за инфлуенсъри, благосъстоятелност на Фейсбук, идва заради обстоятелството, че потребителите, и изключително младото потомство Z (хората родени след 1997 година - бел. ред.) заобикалят обичайните медии. Те не гледат тв реклами и затова те стават все по-неефективни. За сметка на това потребителите през днешния ден наблюдават звездите от обществените мрежи. Резултатът е, че рекламодателите се отхвърлят от пространства като вестници и телевизия и популяризират посредством инфлуенсърите.

TikTok, Snapchat, Фейсбук и Instagram са измежду обществени мрежи, които притеглят " армии " от инфлуенсъри с доста почитатели, които най-често популяризират фешън или козметични артикули. До момента тази промишленост е доминирана от няколко бързорастящи започващи компании, измежду които Whalar, Clever и theAmplify

За този вид маркетинг работят Ким Кардашиян, Кайли Дженър и т.нар микроинфлуенсъри, които имат сред 10 хиляди и 50 хиляди почитатели, написа FT.

" През последните 12 месеца успяхме да забележим обилни резултати ", споделя Крис Иннърс, старши шеф на медийната организация Omnicom (OMD), която преди 18 месеца стартира инструмент, ръководен от изкуствен интелект, за свързване на марки със основатели на наличие. " Въпреки това към момента съществуват някои опасности, присъщи за работата с трета страна, която е отвън марката ", добавя той.

Развитието на инфлуенсър маркетинга

Според данни от Influencer Marketing Hub световните разноски за маркетинг посредством инфлуенсъри тази година се чака да бъдат към 6.5 милиарда $ спрямо 1.7 милиарда $ през 2016 година В същото време броят на новите платформи и организации на пазара съвсем се е удвоил от 335 през 2016 година до 740 в края на 2018 година

Социалните мрежи са платформите, в които се развива този вид маркетинг, защото рекламата е евтина и маскирана зад красива обява. Това генерира огромен брой импресии, което към този момент е доста мъчно за обичайните реклами, а те постоянно са спирани от адблок приложения.

Instagram стартира да създава дълготрайна тактика, която да разрешава на инфлуенсърите да продават артикули непосредствено на платформата за първи път, вместо просто да насочват потребителите към уебсайтовете.

Какви са другите новости?

От самото начало преди 18 месеца WPP GroupM е развивала INCA - платформа, която употребява изкуствен интелект, с цел да свързва марки и инфлуенсъри и по-късно да прави оценка успеваемостта на рекламните акции.

Според Давид Удуърд, началник на INCA, в международен мащаб броят на клиентите и акциите се е нараснал минимум с 50% на годишна база.

Марк Уоу, международен представител на Publicis Media, съобщи, че организацията възнамерява да пусне своята първа платформа за инфлуенсъри в най-скоро време, а към този момент предлага инфлуенсър услуги за клиентите си.

Рисковете

Критиците настояват, че инфлуенсър маркетингът може да убие обичайните рекламни организации, тъй като подкопава цените.
" Главните изпълнителни шефове идват при хора като нас, с цел да се осведомят. По този метод те пестят пари, в случай че преди една рекламна акция е коствала 1 млн. $, то през днешния ден тя коства 250 хиляди $ ", споделя Нийл Уолър, основен изпълнителен шеф и съосновател на Whalar.

Големите организации би трябвало да се ориентират в свят, в който няма стандартизация, само че има подправени почитатели и неприятни инфлуенсъри. Липсва и стандартизация към ценообразуването. Заплащането на инфлуенсърите може да варира от 100 $ до десетки хиляди долари да вземем за пример.

" Агенциите могат да наложат стандартизирането към ценообразуването ", споделя сподели господин Уо от Publicis.

Почти няма ясни метрики и във връзка с индикаторите за премерване на продуктивността - а точно възвращаемост на вложенията, която изисква от самия инфлуенсър да даде ключова дума за акаунта си, с цел да може това да бъде следено.

Най-големият риск обаче си остава по този начин наречената машинация с въздействието на инфлуенсърите, което е необятно публикувано. Това става посредством подправени почитатели, закупени онлайн. Друг съвременен метод за машинация с въздействието се случва, когато избрани Instagram " звезди " си разясняват взаимно под постовете, с цел да усилят импресиите. Според Influencer Marketing Council повече от 11% от импресиите на изявленията в Instagram се генерират точно по този метод

Как могат рисковете да бъдат избегнати

Агенциите споделят, че в отговор на риск с подправено въздействие употребяват системи, посредством които следят почитателите на инфлуенсърите, при които популяризират. " Използваме технологии, с които следим огромните скокове в почитателите и импресиите ", споделя Удуърд, добавяйки, че един непонятен скок ще покаже, че те са купени и са подправени.

Регулаторите също наблюдават интернет. Както Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати, по този начин и Органът за конкуренция и пазари на Англия издадоха насоки, посредством които приканват инфлуенсърите да демонстрират по-ясно своите взаимоотношения с марките. Изследване на Influencer Marketing Hub, в което вземат участие 100 фешън микроинфлуенсъри, оповестено в края на 2018 година, откри, че единствено 11% от техните постове са в сходство с разпоредбите.

Луис ди Комо от Unilever сподели, че въпреки и инфлуенсър маркетингът да съставлява " забележителна част от всичките ни информационни проекти ", технологията за следствие на измами към момента не е основана, а самият Instagram би трябвало да отвори системи, посредством които трети страни да могат да виждат нужните им данни, с цел да няма подозрения по отношение на почитатели и импресии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР