Бум в продажбите на противогрипни ваксини тази есен, отчитат фармацевтите.

...
Бум в продажбите на противогрипни ваксини тази есен, отчитат фармацевтите.
Коментари Харесай

Скок в продажбите на противогрипни ваксини тази есен

Бум в продажбите на противо грип ни ваксини тази есен, регистрират фармацевтите. Първата партида към този момент е изчерпана, а аптеките вършат описи на искащи да получат дози от втората порция, която се чака до дни. Ще има ли задоволително количества за всички и кои варианти ще ни нападат тази зима? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна ”.

У нас приблизително 1 750 000 българи боледуват от грип всяка зима. Но до момента едвам 2-3 % от популацията демонстрираше интерес към предпазването от сезонните варианти.

Всяка година специалистите на Световната здравна организация показват на производителите на ваксини кои варианти ще ни нападат през зимните месеци. Тъй като грип ните вируси мутират извънредно бързо, предлагат във имунизациите да бъдат включени най-новите разновидности. При анализите се регистрират какви варианти са циркулирали в южното полукълбо и какви нови се зараждат в Югоизточна Азия.  

Дали и какъв вирус е атакувал организма ни се следи в лабораториите. Диагностиката е извънредно точна и минава през редица проби.

В момента в България са регистрирани и се продават два типа ваксини против грип. И двете – четиривалентни, тоест действат против четирите известни варианта на сезонния грип.

„ Антителата се построяват за 2-3 седмици. Тоест би трябвало да има 1 месец преди началото на грип ната вълна, с цел да се създаде отбраната ”, разясни доцент Евелина Шикова от лабораторията по микробиология към Александровска болница.

Именно по тази причина в този момент е най-подходящият миг за ваксина ция против грип ните вируси, безапелационна е доктор Гергана Николова. През кабинета й всеки ден минават пациенти за слагане на ваксина.

„ Октомври е съвършеното време да си сложим противо грип на ваксина , тъй като към момента не са пристигнали сезонните респираторни инфекции. Не сме с температура, не сме сополиви, здрави сме, можем да си сложим ваксина ”, разясни лекарката.

Още в първите дни след доставките, имунизациите от първия тип обаче са разпродадени в цялата страна, сподели инспекция на екипа ни. Количествата по складовете също са изчерпани.

Списъци с чакащи се вършат и за ваксини от различен производител. Очакванията са 70 000 дози от нея да бъдат разпределени в аптеките от средата на октомври.

Фармацевтите предвиждат, че е допустимо плануваните дози да не стигнат за всички искащи да се имунизират тази есен.

„ Количествата се оказват незадоволителни при нарасналото търсене сега. Комуникираме със складовете и с производителите. Средата на октомври се чака другата ваксина , като количества не мога да кажа. Ще се опитаме да вземем оптимално от това, което биха ни отпуснали ”, сподели Стефан Згурев от Асоциацията на притежателите на аптеки.

Очакванията са от двата вида ваксини да бъдат доставени общо 340 000 дози. Част от тях ще бъдат покрити от Здравната каса – за безвъзмездна ваксина ция на хората над 65 години, които и са най-уязвими на сезонните вируси. Те обаче ще са задоволителни единствено за 15 % от възрастните. Според персоналните лекари това ще докара до известни усложнения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР