Бум на варицела в София и Варна се отбелязва в

...
Бум на варицела в София и Варна се отбелязва в
Коментари Харесай

Бум на варицела в София и Варна

Бум на варицела в София и Варна се отбелязва при започване на месец юли. Според разбори на Националния център по публично здраве и разбори за седмицата от 1 до 7 юли са регистрирани 110 случая на инфектирани с варицела в столицата, а във Варна случаите на болни са 43. Това са двата града, в които заболяването се популяризира най-бързо, съобщи БГНЕС.
За съпоставяне, в Ловеч и Ямбол няма нито един случай на болен от заболяването при започване на юли.
В Кърджали, София област, Видин и Стара Загора случаите на болни са по един за първата седмица на юли.
Във Враца, Пловдив, Разград и Русе са регистрирани сред 30 и 40 души за описания интервал на годината.
В Силистра, Сливен, Смолян и Шумен случаите на болни са относително малко – приблизително по петима души седмично.
В Бургас, Търново, Габрово Монтана, Пазарджик и Перник децата, регистрирани като заболели от варицела, са под 10 за всеки град.
След София със 110 случая на варицела, на второ място се подрежда Варна с 43 случая, а по-късно са Пловдив с 40 случая, и Враца с 30 регистрирани болни.
Експерти припомнят, че варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни болести в детска възраст. В редица случаи ненавременното лекуване води до доста съществени затруднения за здравето.
Варицелата е остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от варицела-зостер вируса. Това е едно от най-заразните болести – заразяват се към 90% от контактните на болен с варицела, които нямат построен характерен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са наранени с идентична периодичност.
Вирусът циркулира необятно в човешкото общество, само че нарасналата заболяемост и епидемиологичните гърмежи доминират през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които съставляват към половината от случаите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР