Бум на варицела и скарлатина отбелязват епидемиолозите в страната, показват

...
Бум на варицела и скарлатина отбелязват епидемиолозите в страната, показват
Коментари Харесай

Бум на варицела и скарлатина в страната

Бум на варицела и скарлатина означават епидемиолозите в страната, демонстрират данни на районните здравни инспекции.
Макар и болестта да се демонстрира целогодишно, сборните групи в детските градини и заниженият хигиеничен надзор несъмнено способстват за нарастналия брой на инфектираните, оповестиха педиатри. Обикновено, при шарките има леко повишаване на заболеваемостт напролет, разясниха те.
В детските инфекциозни отделения доминират пациентите с варицела и скарлатина, по-малко са тези с паротит.
Най-много са инфектираните в София, Варна и Пловдив.
От общо 132 дихателни инфекции, регистрирани в Столичната районна здравна ревизия в София за петте работни дни на предходната седмица, 88 са с шарка. 74 са случаите на варицела, със скарлатина са регистрирани 12, а 2 други с паротит. За същото време във Варна случаите на скарлатина са 27, а тези с варицела – 31. В Пловдив единствено до преди две седмици болестите са били най-вече – 60 случая на варицела и в от скарлатина. Прези последните седем дни обаче те са почнали да понижават, регистрират от Регионалната здравна ревизия. Там те към този момент са надлежно 39 и 13.
Подобна е обстановката и в останалите райони на страната. Педиатри допускат, че една от аргументите са сборните групи в детските ясли и градини през лятото, където съгласно тях санитарният надзор не е задоволителен. Към аргументите е и тази, че в страната ни няма ваксина против варицела, защото медикаментът не е регистриран.
В Европейския съюз тя е залегнала в имунизационните календари. Нашата страна е единствената страна в Европейски Съюз, в която имунизацията не е записана.
Родителите обаче не могат да я внесат за децата си от Гърция, Румъния и даже от Македония, където тя се продава. Ваксината е жива и е на специфичен транспортен режим, разяснява доцент Атанас Мангъров, завеждащ детското поделение в Инфекциозната болница в София. Слагат се две дози и педиатри не биха се наели да я слагат, откакто не са наясно по какъв начин тя е доставена и съхранявана. Между 30 000 и 40 000 пипват заболяването у нас всяка година. Повечето от тях са децата. Усложненията до които може да се доближи при погрешно лекуване са варицелен енцефалит в мозъка, от какъвто умря момченце през зимата и редица белодробни болести, в това число и вътрешни абцеси.
Напълно допустимо е имунизацията против варицела да залегне в имунизационния календар в България от идната година, сподели преди броени дни основният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР