Бум на ухапванията от кърлежи след дъждовете и затоплянето на

...
Бум на ухапванията от кърлежи след дъждовете и затоплянето на
Коментари Харесай

Бум на ухапванията от кърлежи

Бум на ухапванията от кърлежи след дъждовете и стоплянето на времето. Специалистите поинфекциозни заболявания записват и пациенти, инфектирани с лаймска болест, показва NOVA.

Ухапване от кърлеж води Илиан Камбуров и дребната му дъщеричка Анна в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ Извеждах я пред блока, по-късно се прибрахме, сложих я да спи и като се разсъни видях, че има зачервено. Беше доста дребен, споделиха, че е ларва”, сподели той.

Лабораторните проучвания демонстрират, че кърлежът не е бил инфектиран и бащата на Анна си отдъхва. Той и съседите му обаче остават нащрек.

„ Ние там, където живеем, се организирахме, платихме си и напръскаха. Явно, че е някакъв взрив в момента”, добави Камбуров. Една от аргументите за взрива на кърлежи през този сезон са дъждовете и относително високите зимни температури.

„ Ние нямаме повишение на заболеваемостта, само че има повишение на ухапванията - нямаме повишение на болесттите от лаймска болест за територията на София”, съобщи Цезарина Илиева, шеф на отдел " Паразитология и ДДД " в СРЗИ.

Медиците успокояват, че даже кърлежът да се окаже възпален, не би трябвало да се изпада в суматоха.

„ Един подобен позитивен резултат към момента не слага диагноза, тъй като не знаем какъв брой време е прокиснал кърлежът, дали е изваден, експертът ще каже. Ако е по-малък интервалът от време няма проблем, само че в случай че е прокиснал по-дълго би трябвало, да сме с нараснало внимание”, заяви гл. ас. Магдалена Баймакова от Клиника по инфекциозни заболявания на ВМА.

От Столичната община твърдят, че обработката на тревните площи продължава.

„ Столична община разпореди спомагателни обработки на централните паркове и градини. Имало е сигнали от жители и пращаме екипи”, сподели Милена Васева.

При захапване се предлага кърлежът да бъде изваден от медицинския експерт. А в случай че няма такава опция то най-малко да носим в себе си пинсета, алкохол и ръкавици.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР