Бум на оплаквания срещу колекторски фирми, отчитат юристи. Най-често сигналите

...
Бум на оплаквания срещу колекторски фирми, отчитат юристи. Най-често сигналите
Коментари Харесай

Бум на оплакванията срещу колекторски фирми

Бум на недоволства против колекторски компании, регистрират адвокати. Най-често сигналите са свързани с търсене на задължения, погасени по отминалост, корист с персонални данни и най-много с телефонен тормоз, закани и даже визити на място, откри инспекция на Асоциацията за отбрана на потребителите и Нова ТВ, оповестява econ.bg.

В края на годината Камен Петров схваща, че е дебитор, откакто банковата му сметка е запорирана. " Дойде ми като гръм от ясно небе. Буквално ме стопираха. Идваха празници, а останах без пари. Една стотинка нямах ”, показа пострадалият.

Оказва се, че има неплатена такса за безжичен интернет от 2012 година, за която обаче не е издирван в продължение на години. През 2014 година задължението му е продадено от доставчика на интернет на компания за събиране на вземания. През септември 2015 година колекторите завеждат дело. Така, без да знае, неплатената му в точния момент такса от 19,90 лева, дружно с неустойката за предварително преустановяване на контракта от 160 лева, бързо доближават 1276 лева Според Петров това е изнудване.

След измененията в закона още веднъж има сюрпризирани длъжници.

" Хората са наказани без да схванат. Осъждат ги по остарелия ред, съгласно който, в случай че не живееш на адреса си по персонална карта, съдът те осъжда по бърза процедура посредством по този начин наречените заповеди и получават честитка от ЧСИ със запори на сметки и на заплати ”, съобщи юристът Десислава Филипова.

От колекторската компания отхвърлиха да застанат пред камера. В отговор до NOVA настояват, че неведнъж са правили опити да се свържат с Камен, само че без триумф. И изясняват, че набъбването на дълга е поради насъбраните правосъдни разходи. Освен това, дали късмет на длъжника да заплати вноските най-малко година след решението на съда.

" В днешно време се счита, че с една призовка, залепена на входа или на някоя врата, сте известени и могат да прибегнат към други ограничения ”, съобщи Пейо Майорски, ръководител на Асоциацията за отбрана на потребителите.

Колекторите притискали потребителите и с задължения, изтекли по отминалост. Според последните правила, при неплатените сметки за ток, вода и парно, отминалостта е 3 години. А при банковите отговорности, като потребителски или ипотечни заеми, да вземем за пример, дългът се погасява след петата година.

Хората не знаят тъкмо по кое време стартира отминалостта и някои с по-малки сметки вземат решение да ги платят, с цел да нямат проблеми със правосъдната система. В такава обстановка попада и Михаил Кибаров. Преди дни схваща, че е дебитор на колекторска компания. А задължението му е от преди шест години.

Оказва се, че в държанието на колекторските компании се ползват специфични тактики. " Използват всевъзможни лостове. Сметките биват запорирани преди празнични или почивни дни, за да слагат потребителите в неуместна обстановка и да изкарат мъчно празниците или да не могат да преживеят събота и неделя ”, сподели още Пейо Майорски.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР