Бум на мобилните финансови заплахи през първото тримесечиеКибепрестъпниците все по-често

...
Бум на мобилните финансови заплахи през първото тримесечиеКибепрестъпниците все по-често
Коментари Харесай

Банкови троянци и рансъмуер атакуват смартфоните

Бум на мобилните финансови закани през първото тримесечие

Кибепрестъпниците все по-често пробват да се домогнат до парите на притежателите на смарт телефони (източник: CCO Pulic Domain)

Интензивността на хакерските атаки с банкови троянци и рансъмуер против потребителите на мобилни устройства се е нараснала фрапантно през първото тримесечие на годината, сочи отчет на компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

Резултатите от проучването удостоверяват наклонността, че кибепрестъпниците все по-често пробват да се домогнат до парите на притежателите на смарт телефони. Броят на мобилните банкови троянци се е нараснал с 58% в интервала януари-март, спрямо първото тримесечие на предходната година.

Най-често потребителите на мобилни устройства се сблъскват с три банкови троянеца: Svpeng (20% от всички открити злонамерени стратегии от този тип), Asacub (18%) и Agent (15%). В листата на най-атакуваните страни попадат Австралия, Турция и Русия.

Що се отнася до мобилните изнудвачи, или така наречен рансъмуер, броят на тези злонамерени стратегии е скочил три пъти за една година. Съединени американски щати (1,54%), Казахстан (0,36%) и Иран (0,28%) са водачите по брой на атакуваните с рансъмуер консуматори.

Това доста нарастване на броя на мобилните финансови закани е обезпокоително, отбелязва Лаборатория Касперски. В същото време, атакуващите освен усилват размера на своята активност, само че от ден на ден усъвършенстват методите за разпространяване на злоумишлен програмен продукт.
още по тематиката
Така да вземем за пример, киберпрестъпниците по-често стартират да „ опаковат ” банковите троянци в специфични стратегии, които им разрешават да заобиколят редица защитни механизми, разясняват специалистите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР