Бум на жалбите заради отмяна на пътувания извън България отчитат

...
Бум на жалбите заради отмяна на пътувания извън България отчитат
Коментари Харесай

Ще ни връщат ли парите при отменени пътувания заради коронавируса

Бум на жалбите поради анулация на пътувания отвън България регистрират от Европейския потребителски център у нас. Само за три дни подадените недоволства са 30 за България и 1200 за целия Европейски съюз.

С сходна обстановка туристическият отрасъл не се е сбълсквал в никакъв случай. Има разнообразни тълкувания на законите.

Експертите преглеждат две хипотези. При едната сами отменяме пътуванията, а при другата - туроператорите или самалетната компания анулира наш полет. Важно е и по кое време се организира пътуването - сега или в бъдеще време. Най-големият зложелател на деяние в подобен миг е суматохата.

Туристите имат право да получат назад парите си при проведени пътувания, когато те са анулирани, единствено в два случая - първо - има наставление на външно министерство или на самата страна да не се пътува към нея, както е случая с Италия и Китай или второ: туроператорът самичък анулира пътуването.

Игнат Арсенов, Комисия за отбрана на потребителите: Ако туроператорът самичък анулира пътуването, защото не може да се реализира пътуването в съответната страна, туроператорът е длъжен да върне платената сума от пътуващия като не му дължи в допълнение обещетение.

Експертите поучават потребителите да не се поддават на първичната суматоха и когато имат задоволително време до тяхната резервация или полет, да изчакат с цел да видят по какъв начин ще се развие съответната обстановка. Освен това поучават да следим постоянно своите електронни пощи, както и уеб страниците на съответните турооператори и самолетни превозвачи.

В случай, че се поддадем на суматохата, може да загубим пари.

Игнат Арсенов, Комисия за отбрана на потребителите: Ако няма възбрана или предизвестие да не пътуваме в тази страна на пътуващия може да се наложи да заплати такса за това, че приключва, в случай че желае в действителност да приключи контракта, защото туроператорът извършва своите отговорности по закон и не е отговорен за несъблюдение на контракта.

Не по този начин стои въпросът при независимо проведените пътувания. Тогава резервациите се анулират въз основата на изискванията, при които са направени като в някои случаи изискуем обезщетение. Авиокомпаниите пък са длъжни да ни върнат парите единствено в случай че самите те анулират полетите.

Соня Спасова, Европейски потребителски център: Или вид две да му предложи нов полет следи известно време, някои от самолетните компании оферират и ваучери, които да се употребяват следи известно време, когато обстановката се успокои.

В случай обаче, че компанията извършва полетите си, тогава при анулация самия пасажер може да се наложи да заплати обезщетение.

Соня Спасова, Европейски потребителски център: При нас идват непрестанно недоволства поради полети, които би трябвало да се осъществят в италия или нощувки, в италия.

Експертите поучават туристите също по този начин да се възползват когато се оферират и други възможности - по-късно пътешестване или пътешестване до друга дестинация. В противоположен случай може да се стигне и до правосъдни разногласия, които да се проточат във времето.

 

Българска национална телевизия

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР