Бум на хранителни зависимости по време на пандемия. Предупреждението е

...
Бум на хранителни зависимости по време на пандемия. Предупреждението е
Коментари Харесай

Бум на хранителни зависимости по време на пандемия

Бум на хранителни зависимости по време на пандемия. Предупреждението е на английски учени, които откриват отрицателния резултат от трайното затваряне у дома. Може ли да се стигне до ударна смяна в тежестта и кои са най-засегнати? Това ревизира Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна ". Пътят към спортната зала става все по-труден по време на пандемия. Не единствено поради ограничаващите ограничения, само че и поради новите привички, които изолацията образува. Трайното затваряне у дома отключва разнообразни хранителни зависимости - от стремително трупане на килограми до другата прекаленост - анорексия и булимия. Така броят на тези положения още повече пораства, макар че и преди ковид над 30% от популацията на Европа беше жертва на хранителни зависимости.

Според данните приблизително всеки е добавил 4 кг в локдауна. А най-засегнати са мъжете и децата. Месеци изолираност, стрес и затваряне. Промяната в страстите бързо води и до смяна във всекидневните навиците за Анастасия. Бях доста уплашена, храненето ми тотално се обърка, стоенето у дома докара до едно прочувствено хранене. Лично аз се хранех доста повече и доста по-„ мръсно " по този начин да се каже, споделя тя.

Промяната в навиците се придвижва и на кантара. По-лошото - и върху тонуса и здравето на Анастасия. Качих три кг за малко, което не беше най-голямата драма. По-голямата драма беше, че самият организъм стартират по напълно различен метод да работи - метаболизмът ми се забавя, станах мързелива, започнах да изгубвам интерес към тренировките, споделя тя.

За доста като Анастасия сурогат на ежедневните привички се трансформира храната. А това бързо води до рискови зависимости към всичко, което слагаме на трапезата, безапелационни са специалистите по хранене.

Ако в миналото сме говорили за прочувствено хранене, в този момент към този момент то е безспорен факт при всеки един от нас - тъй като малко или доста храната компенсира страстите, които не изпитваме от това, че сме затворени повече в къщи, обществените ни контакти са лимитирани. Не е инцидентно, че по време на пандемията ставаме очевидци, че по стените на доста хора в обществените мрежи е цялостно с предписания, снимане на храна - това доминира в нашия живот, изясни диетологът Ипократис Пападимитракос.

Ние с храната сме в едно несъмнено отношение. По същия метод, както сме в любовни или други връзки с близки и другари - по същия метод ние сме в връзки и с храната. Т.е. когато ни липсват страсти от обществен темперамент, ние компенсираме с храната. И това води до едни крайности, които водят до нежелани последствия, добави Камелия Буюклиева.

Резултатът - стремително трупане на килограми при едни и внезапно събаряне на тежестта - при други. При всички обаче - питателните зависимости се трансформират в диагноза.

Нова телевизия „ Здравей, България "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР