Бум на делата срещу бързите кредити отчитат съдии. Гражданите протестират

...
Бум на делата срещу бързите кредити отчитат съдии. Гражданите протестират
Коментари Харесай

Бум на делата срещу бързите кредити

Бум на делата против бързите заеми регистрират съдии. Гражданите стачкуват против високите лихви и оскъдни клаузи по подписаните контракти и си търсят правата, заяви ръководителят на Районен съд-Пловдив Иван Калибацев. За наслада, множеството такива каузи приключват в интерес на ощетения консуматор, написа " Марица ".

За интензивността на жителите приказва статистиката. Броят на гражданските каузи е бил 2526 през първата половина на 2019 година, но е скочил на 3013 за първото шестмесечие на 2020 година

Служителите от системата на Министерство на вътрешните работи също всеобщо си търсят правата. Те недоволстват против заплащането за ексклузивен и нощен труд. Първо се жалвали чиновниците от пандизите, след което и служители на реда.

В съда обаче няма нарастване на делата за домашно принуждение и разводите по време на изключителното състояние. 

" Няма взрив на исковете за бракоразвод, за отбрана от домашно принуждение. За първите шест месеца на 2019 година има 237 заведени цивилен каузи за бракоразвод и нищожност на брака, като за шестмесечието на тази година те са 170.

263 са делата за бракоразвод по взаимно единодушие през януари-юни 2019-та, до момента в който през първите шест месеца на тази са общо 191.

103 са делата по искове за Закона за домашното принуждение за първото полугодие на предходната година, до момента в който до края на юни 2020-та броят е съвсем еднакъв - общо 100 ", сподели Калибацев.

И по време на изключителното състояние делата за домашно принуждение са обсъждани. Ежедневно се входирани исковете за разводи и за отбрана от домашно принуждение.

" Ако е имало взрив на насилието, то би следвало да има много заведени каузи през последния месец и половина, само че такова нарастване не отчитаме ", уточни Калибацев.

Общо формираните цивилен каузи в Районния съд са 11 494 от началото на тази година, до момента в който за същия интервал на предходната са 14 934.

Спадът се дължи на дребната пауза около ковид и подхванатите ограничения, свързани със болестта. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР