Бум на български туристи в Турция заради ниски цени в

...
Бум на български туристи в Турция заради ниски цени в
Коментари Харесай

Наплив на български туристи в Турция заради ниските цени

Бум на български туристи в Турция поради ниски цени в резултат на обезценяването на лирата. Това регистрираха от туристическите организации у нас.

Заради срутва на турската лира облекла, обувки, храни и перилни препарати костват в пъти по-евтино в Турция, в сравнение с в България. Междувременно финансисти предизвестяват, че рецесията с валутата на южната ни съседка ще се отрази и на стабилността на еврото.

Ниските цени, летните понижения и обезценяването на турската лира притеглят всекидневно български туристи към комерсиалните центрова и пазарите в Одрин и Истанбул. Това описа за " Дарик " Джамал Лютфи - шеф на туроператорска компания.

" При нас всичко се е нараснало като туристически поток. Но особено след срутва на турската лира хората започнаха да пътуват малко повече за ежедневните неща, които са им нужни, за пазар най-много. Могат да си купят доста неща от Турция, като облекла, прахуляк за пране и доста други неща, нужни за всекидневието. Плюс екскурзиите, които са на доста положителни цени. Лирата като се срина, това добави спомагателен бонус за пътуващите натам ", изясни той.

Сривът на турската лира ще донесе разтърсвания в еврозоната, разяснява икономистът Йоанис Каламарис.

" Това бе предстоящо, защото макроикономически стопанската система на Турция нямаше по какъв начин да оцелее. В момента ще има едно домино от проблеми във финансов аспект, които ще касаят и европейски банки - в Испания, Италия, защото те са финансирали много турската стопанска система, и това ще бъде проблем за банковия бранш. Не единствено за туристическия бранш ще бъде по-евтино, това е положителната страна на нещата. Но има и друга, която вероятно ще повлияе на останалите стопански системи в Европа ", разясни специалистът.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР