Бум на активността на кърлежите в цялата страна. Много хора

...
Бум на активността на кърлежите в цялата страна. Много хора
Коментари Харесай

Бум на кърлежи в цялата страна

Бум на интензивността на кърлежите в цялата страна. Много хора към този момент са потърпевши от тях.

" Сезонът е най-подходящ за интензивността на кърлежите. Това е обикновено и е обвързвано с времето. Когато е по-хладно и влажно има доста кърлежи, когато е изсъхнало и топло няма ", изясни пред Нова тв проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите й когато се затопли по-трайно, интензивността на кърлежите ще намалее. Вторият взрив се чака наесен, през септември и октомври.

Освен лаймска болест, кърлежите предизвикват и няколко типа тресчици, с висока температура и изнемощялост.

Симптоми и болести след захапване от кърлеж

Кърлежите могат да ни заразят с заболявания като Лаймска болест, която се демонстрира от 3 до 30 дни след захапване от кърлеж, само че в някои случаи след месеци. През първия етап се следят кожни промени. На мястото на захапване се появява зачервяване. Болният усеща парене, сърбеж, болежка, има грипоподобни недоволства. Вторият етап настава след към два месеца и визира разнообразни органи и системи. Увреждане на нервната система се следи в 40% от случаите - менингити и неврити. Наблюдават се също сърдечни увреждания, хепатити, очни болести, само че те са по-редки.

Друго заболяване от ухапването на кърлеж е Марсилска тресчица. Преносител на болестта е кучешкият кърлеж. Инкубационният интервал е 3-7 дни. Заболяването стартира ненадейно с висока температура 39-40 градуса, настинка, ставни и мускулни болки. Температурата продължава 1-2 седмици с лекуване и над 20 дни без лекуване. Към третия ден се появява присъщия за заболяването обрив - първоначално червени петна, които минават в пъпки. През този стадий на мястото на ухапването се развива инфекциозен мъчителен развой с умъртвяване на тъканите, мястото се покрива с кафяво-черна кора. От там микроорганизмите попадат в прилежащите лимфни възли и по кръвен път проникват в целия организъм.

Кримска хеморагична тресчица е заболяването, която е доста рискова. Освен от захапване от кърлеж, заразяването става и при досег с кръвта на болния. Освен високата температура, втрисането и мускулните болки се появяват и значителни кръвоизливи по кожата, венците и вътрешните органи, които могат да доведат до летален излаз.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР