Булстатът на всички със свободни професии - адвокати, земеделски производители

...
Булстатът на всички със свободни професии - адвокати, земеделски производители
Коментари Харесай

Булстатът става 9-цифрен, за да не се бърка с ЕГН-то

Булстатът на всички със свободни специалности - юристи, аграрни производители и занаятчии към този момент няма да е еднакъв по броя на цифрите с ЕГН-то на обособеното лице, както до момента. Той към този момент ще бъде от 9, а не от 10 числа и ще се генерира от специфичен програмен продукт на инцидентен принцип. Това взеха решение депутатите откакто одобриха промени в Закона за регистъра Булстат. Изменението беше предложено от правосъдното министерство в края на август т.г. като задачата е по-добра отбрана на персоналните данни на физическите лица. 

В момента кодът по БУЛСТАТ на физическите лица, упражняващи свободна специалност или занаятчийска активност, и на другите физически лица - осигурители, е 10-значен и съответствува с единния цивилен номер (ЕГН), надлежно с персоналния номер на чужденец (ЛНЧ), които съставляват персонални данни по смисъла на Общия правилник на Европейски Съюз по отношение на отбраната на данните. 

Промяната на Булстата ще стане в границите на 14 месеца след обнародването на закона в " Държавен вестник " . Засегнати от тази смяна ще бъдат над 300 000 лица. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР