Bulsatcom, която преживя няколко тежки години, основно заради решението да

...
Bulsatcom, която преживя няколко тежки години, основно заради решението да
Коментари Харесай

Bulsatcom ще има нови собственици

Bulsatcom, която претърпя няколко тежки години, главно поради решението да изстреля личен спътник в Космоса, ще има нови притежатели, заяви пред публицисти Макс Зиф, основен специалист по преструктурирането и изпълняващ длъжността основен изпълнителен шеф на българската компания.

Очаква се до края на октомври т.г. да бъдат завършени договарянията с кредиторите Българска банка за развиване (ББР), Европейска банка за развиване (ЕБВР) и лондонския фонд Blind Eye Capital, които ще влязат в акционерната конструкция, дружно с единия от създателите, Пламен Генчев. Тъй като договарянията към момента не са завършили, Зиф отхвърли да посочи какъв дял ще имат кредиторите в оздравената компания, само че акцентира, че нито един от тях няма да е мажоритарен. Генчев е поканен за ръководител на борда.

От думите му стана ясно, че кредиторите ще дават още €30 милиона, с които да бъде оздравена компания, като 15 милиона лв. от тях към този момент са преведени.

Максим Заяков, вторият създател на компанията, няма нищо общо с нея от юни на предходната година, когато взема решение да напусне и да се концентрира върху " България Сат " - компанията, която има изстреляния спътник. От експозето на Зиф стана ясно, че Bulsatcom няма да употребява услугите на спътника, а още е траяла контракта си с Hellas Sat, която ползваше и до момента. Погасени са и отговорностите по подписания контракт. Уредени са и отговорностите към производителя на спътника, стартира погашение и на сумите към доставчиците, в които влизат HBO, " Нова Броудкастинг Груп ", ScaleFocus и други.

Той е придобил и сръбското дъщерно сдружение " Поларис Медия " ДОО против €1.

" Смел ход, само че с непредвидени проблеми "

Проблемите на Bulsatcom дължат главно на " смелото ", по думите на Зиф решение от 2015 година, компанията да поръча и изстреля в Космоса първия български спътник. Целта е компанията да може да излъчва повече стратегии, като по този начин притегли и повече клиенти.

Първоначално Bulsatcom получава кредитиране в размер на €85 милиона от интернационален банков консорциум. Голяма част от средствата са трансферирани на " България Сат ", която да ги употребява, с цел да получи цялостно финансиране от американската Exim Bank за придобиване на спътника.

" Смел ход, само че с непредвидени проблеми ", уточни Зиф, който се концентрира върху преструктуриране на закъсали компании. Цената на спътника се оказва по-висока от предстоящата, а производството му от SSL LLC се забавя. Цената и рискът от пренасочването на над 1 милион сателитни чинии към новия спътник също се оказват по-високи от предстоящото. Очакваният растеж на клиентите също остава значително мираж.

Така към края на 2016 година в компанията стартират да се появяват финансови усложнения. През юни 2017 година Bulsatcom изпусна заплащането и на лихвата, и на главницата по интернационалния консорциум. Така през второто полугодие на същата година кредиторите предлагат, а компанията се съгласява, да бъде нает Зиф, който да я стабилизира. " Перфектната стихия ", разказа той положението, когато влиза в нея. Проблемите с кредиторите се пораждат от редица други провокации: разногласия за заплащания и с доставчиците на наличие, което води до правосъдни каузи и блокиране на средства. Компанията изпуска и заплащанията на налози към страната. В последна сметка, Bulsatcom изпада в обстановка, в която не може постоянно да заплаща и на своите чиновници, които към днешна дата са към 2 000 души.

Bulsatcom не може да погаси и контрактуваната авансово сума с " България Сат " за потребление на спътника, като в това време би трябвало да заплаща и таксите си към гръцката Hellas Sat. Заради това таксите за неплащане към " България Сат " за 15-годишен интервал стават неотложно изискуеми. Сумата е в размер на $300 милиона.

" Перфектната стихия ", по думите на Зиф, носят общи отговорности на Bulsatcom в размер на 700 милиона лв..

Проблем по възобновяване на компанията се оказват и другите визии на групата кредитори за преструктурирането ѝ. Това води до решение на замяната им, като на тяхно място влизат ББР, Европейска банка за възстановяване и развитие и Blind Eye Capital, като единствено Европейска банка за възстановяване и развитие е част от истинските кредитори.

След започване на работата по излекуване, компанията освобождава 20 милиона блокирани суми и заплаща налозите си. След това се реализира и съглашение с SSL, производител на спътника, за $10 милиона. По-голямата част от дължимата сума на " България Сат " е опростена, а Bulsatcom ще продължи да употребява услугите на Hellas Sat.

Целта пред компанията в този момент е преструктурирането да завърши до края на този месец, с което в нея ще влязат и свежи средства. Не се планува тя да изплаща дивиденти на новите си акционери " в обозримо бъдеще ", като облагата ще бъде реинвестирана.

Преди дни бе оповестен и финансовият доклад на компанията за 2018 година От него излиза наяве, че приходите от продажби понижават минимално с 0,5 % до почти 157 милиона лв.. Печалбата преди налози, лихви, налози и обезценка (EBITDA) доближава 22,4 милиона лв..

Загубата след налози е 11,4 милиона лв., а общите отговорности доближават съвсем 300 милиона лв.. Част от тях към този момент са погасени.

Компанията държи 38 % дял от пазара на интернет и телевизия в България, като има към 760 000 клиенти, което я прави най-голямата при платената телевизия. Bulsatcom закупи и права за прилагане на 4G честоти, само че все още не е ясно дали ще продължи да се развива при мобилните услуги, или ще върне лицензите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР