Булконс Първомай ООД осъди Консервинвест ООД за ползването на търгоски

...
Булконс Първомай ООД осъди Консервинвест ООД за ползването на търгоски
Коментари Харесай

Само една фирма може да използва марката Лютеница Първомай

" Булконс Първомай " ООД осъди " Консервинвест " ООД за използването на търгоски марки с географско напътствие " Лютеница Първомай ". Решението е на първа инстанция на Софийския апелативен съд от 28 февруари 2019 година.

Съдът постанови, че единствено " Булконс Първомай " може да употребява наименованието " Лютеница Първомай ", което е записано като географско напътствие с рег. Номер 212-01/03.07.2013 в Патентното ведомство на Република България. Дружеството " Консервинвест " би трябвало да прекрати потреблението на марките " Първомайска лютеница ", включително " Първомайска лютеница, Домашна едросмляна " и " Пърмайска лютеница Ръченица ", които са идентични на продукта " Лютеница Първомай " на " Булконс Първомай " ООД.

Съдът постановява изземване и заличаване на стоките, предмет на нарушаването, разноските за което да бъдат заплатени от " Консервинвест ". Освен това да заплати на " Булконс Първомай " ООД обезщетение за претърпените имуществени вреди и пропуснати изгоди в размер на 636 284,16 лева по цени на дребно. Също по този начин и разноските по делото.

" Лютеница Първомай " се създава в град Първомай по обичайната технология от 1939 година През годините градът и землищата към него са се утвърдили като център за развъждане на домати и чушки - съществени първични материали при производството на лютеница. Именно влагането на първокачествени материали и обичайния способ на произвеждане на лютеница, непокътнат само в град Първомай, е от значително значение за известността на " Лютеница Първомай " и връзката на продукта с географския регион.

Българската компания " Булконс Първомай " ООД влага през 2018 година 5 млн. лева в модернизиране на индустриалния развой за лютеница в предприятието си в град Първомай. Средствата са лични и европейско съфинансиране по Програмата за развиване на селските региони.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР