Булгартрансгаз“ регистрира дъщерна компания Газов хъб Балкан“. Причината е приетото

...
Булгартрансгаз“ регистрира дъщерна компания Газов хъб Балкан“. Причината е приетото
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" учреди дъщерна компания за газовия хъб "Балкан"

„ Булгартрансгаз “ записва дъщерна компания „ Газов хъб Балкан “. Причината е признатото от Министерски съвет и Народното събрание решение за изменение и допълнение на Енергийната тактика на Република България до 2020 година и по отношение на реализация на концепцията за създаване на газоразпределителен център на територията на България.

Към сегашния миг 100% от акциите принадлежат на „ Булгартрансгаз “, като на по-късен стадий не повече от 49% от акциите биха могли да се дават на други физически и юридически лица. Това би асъдействало за реализация на концепцията за газоразпределителен център „ Балкан “ и за увеличение ликвидността на пазара на природен газ в България и района на Югоизточна Европа, оповестиха от „ Булгартрансгаз “.

Компанията ще оперира платформи за търговия за потребностите на пазарите на природен газ в границите на газов хъб „ Балкан “. В синергия с физическата инфраструктура на газоразпределителния център ще се обезпечат нужните предпоставки за създаване на първия ликвиден физически и търговски газов хъб в района на Югоизточна Европа, основан в България.

В осъществяване на своите цели, „ Газов хъб Балкан “ ще построи ликвидна газова борса на територията на България, със сегмент и за двустранна търговия, предлагайки модерни артикули и финансови услуги.

Като първи стадий от построяването на борсата, „ Газов хъб Балкан “ ще даде на участниците на пазара на природен газ в България и района опция да употребяват комерсиална платформа с всички нужни функционалности, според условията на член 10 от Регламент (ЕС) № 312/2014 за определяне на Мрежов кодекс за балансиране на газопреносните мрежи.

Новоучредената компания ще има едностепенна форма на ръководство посредством Съвет на шефовете с Председател - Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов, членове Захари Дечев и Кирил Равначки - Изпълнителен член на Съвета на шефовете.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР