Булгартрансгаз подписа днес договор със саудитската фирма Аркад“ за изграждането

...
Булгартрансгаз подписа днес договор със саудитската фирма Аркад“ за изграждането
Коментари Харесай

1,102 млрд. евро ще струва Балкански поток. Договорът - подписан!

„ Булгартрансгаз ” подписа през днешния ден контракт със саудитската компания „ Аркад “ за построяването на българската част от газопровода „ Турски поток “, по която се чака от 1 януари следващата година да тръгне съветска кам през България към Сърбия. Стойността на подписания в наличието на премиера Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова контракт е 1,102 милиарда евро.

„ Консорциум Аркад “ има ангажимент за доставка на нужните материали и съоръжение, капиталово планиране, създаване и въвеждане в употреба на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница. Това е по този начин нареченият от българските управляващи " Балкански поток " - продължението на " Турски поток. Изграждането на инфраструктурата явно би трябвало да започва в незабавен порядък след дефинитивно постигнатите и подписани съглашения сред министъра на превоза Теменужка Петкова и съветският министър на търговията и индустрията Денис Мантуров.

Край на шпионския скандал с Русия, разгласи Теменужка Петкова. От 1 януари потегля съветски газ през България

Проектът, който би трябвало да бъде приключен общо за 615 дни, е част от концепцията за газоразпределителен център „ Балкан “, която планува в него да постъпват количества природен газ от разнообразни източници, в това число от Руската Федерация, разясняват от " Булгартрансгаз "

Процедурата за избор на реализатор за построяването на линейната част от разширението на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница - „ Балкански поток “, бе оповестена от „ Булгартрансгаз “ ЕАД на 21 декември предходната година.

Предвиденият за създаване метафоричен газопровод е с приблизителна дължина 474 км, с диаметър DN 1200 и оптимално работно налягане от 7,5 MPa. Заедно с построяването на преносния газопровод ще бъдат построени две оптични кабелни линии, които ще бъдат положени от двете страни на преносния газопровод и ще доближават до българо-сръбската граница.

Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области, през които към този момент е основан сервитут за построяването му.

По проект в период до 250 календарни дни ще бъде построен сектор с дължина от към 308 (триста и осем) км от Компресорна станция „ Полски Сеновец “, намираща се в землището на община Полски Тръмбеш до българо – сръбската граница.

В оставащият период на контракта - до 615 календарни дни ще бъде построена останалата част от трасето на преносния газопровод, която включва 166 км от Компресорна станция „ Полски Сеновец “ до землището на с. Златина, община Провадия.

Подписването през днешния ден на контракта е резултат и от решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който преди два дни приключи дело по обжалване на решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за избор на реализатор на газовия план „ Турски поток “ на територията на България. Така дефинитивно падна и последното затруднение пред строителството на газопровода през страната ни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР