"Булгартрансгаз" ЕАД ще открие разширението на газопреносната мрежа по трасето

...
"Булгартрансгаз" ЕАД ще открие разширението на газопреносната мрежа по трасето
Коментари Харесай

Режат лентата на 11 км от разклонението на Турски поток

"Булгартрансгаз " ЕАД ще открие разширението на газопреносната мрежа по трасето на "Балкански поток " в сектора от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа ". Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Всъщност става дума за разклонението на "Турски поток " през България макар опитите на управниците да наложат новото название.

Трасето включва газоизмервателна станция "Странджа " и 11 км новоизграден метафоричен газопровод. Събитието ще се състои на 21 октомври. Очаква се да участват министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, народни представители, регионални шефове, кметове и други. После е планувана ревизия на дейностите на строителните действия по разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз " в региона на Кнежа.

Преди близо месец страната подписа договора за построяването на самия газопровода от българо-турската до българо-сръбската граница. Това става дни откакто Върховният административен съд в профил пречката пред процедурата на стойност 1.102 милиарда евро без Данък добавена стойност. Тази опция се откри, защото компанията "Комплишмънт Дивелъпмънт " отдръпна жалбата си против в началото определения саудитски консорциум "Аркад " – ГРРБ.

474-километровото трасе на "Турски поток " би трябвало да бъде приключено за 615 календарни дни от датата на сключването на контракта.В рамките на първите 250 дни би трябвало да бъде построена линейна инфраструктура с приблизителна дължина 308 километра. Разширението в композиция със съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз ", би трябвало да обезпечи частичните доставки на природен газ по трасето, за които държавният оператор има подписани контракти с съветската "Газпром " и швейцарската МЕТ. Правителството се придържа към позицията, че при закъснение на строителството страната няма да заплаща неустойки по двата договора за транспорт на синьо гориво. Те би трябвало да стартират от 1 януари 2020 година.

В началото на октомври държавната компания "Булгартрансгаз " подписа контракта за построяването на двете нови компресорни станции от газопровода. Изпълнител на строителните действия е консорциумът "Ферощал Балкангаз ". Той е формиран от българския строителен колос "Главболгарстрой " АД, дъщерното му сдружение "Главболгарстрой интернешънъл " АД и немската "Ферощал индустрианлаген ГмбХ ", която има едвам 10-процентов дял в обединяването. Те завоюваха публичната поръчка през август 2019 година, като цената на подписания контракт е 350.8 млн. евро без Данък добавена стойност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР