"Булгартрансгаз" ЕАД публикува покана за подаване на оферти за предоставяне

...
"Булгартрансгаз" ЕАД публикува покана за подаване на оферти за предоставяне
Коментари Харесай

Булгартрансгаз търси нов заем за 400 млн. лева за газовите си проекти

"Булгартрансгаз " ЕАД разгласява покана за подаване на предложения за даване на банково финансиране под формата на заем за оперативни и капиталови разноски на сдружението, оповестиха от държавната компания.

Необходимостта от в допълнение финансиране е обвързвано с изпълняваните няколко основни планове от "Булгартрансгаз ". Това са "Балкански поток ", междусистемната връзка България-Сърбия, разширението на потенциала на подземното газохранилище "Чирен ", както и построяването на преносни газопроводи, които ще допринесат за обезпечаването на повече достъп до природен газ за промишлените и битовите консуматори в България.

С тази процедура ще се обезпечи финансов запас за реализацията на капиталовата стратегия на сдружението, която е ориентирана към диверсифициране на източниците, повишение на сигурността на доставките и позиционирането на България, като газоразпределителен център в района.

Целта на "Булгартрансгаз " ЕАД е да акумулира финансиране в размер на до 400 млн. евро със период на погашение шест години. Отправна точка за цената на търсения финансов запас е най-ниската цена, препоръчана от определените реализатори за реализацията на плана "Балкански поток ", а точно 3.9% на годишна база. Ключово изискване в тази процедура е цената на финансирането да е по-ниска от тази стойност. Чрез акумулирането на запас на по-ниска цена, сдружението ще има опция да понижи разноските си по реализацията на плана, както посредством предварително заплащане на част от дължимите суми към изпълнителите, по този начин и чрез по-ниската цена на финансиране.

Акумулираните по този метод средства ще бъдат употребявани и за реализацията на останалите основни планове на сдружението, ориентирани към повишение на диверсификацията на източниците, сигурността на доставките и установяването на конкурентен и транспарантен пазар на природен газ в страната.

Срокът за показване на офертите от претендентите за присъединяване в процедурата е до 17 часа на 30 юни, се показва в известието.

Припомняме, че през предходната година "Булгрансгаз " взе заем от няколко банки на обща стойност 200 млн. евро, с цел да се разплаща за градежа на "Балкански поток ". Стойността на газопровода през българска територия сред Турция и Сърбия, с обща дължина от 474 км, е 1.1 милиарда евро.

"Булгартрансгаз " ЕАД е смесен газов оператор, извършващ действия по транспорт и предпазване на природен газ. Като част от общоевропейската газова мрежа, активността на компанията се управлява от условията на Третия енергиен либерализационен пакет, европейското и българското законодателства.

Компанията е притежател и оператор на:

Национална газопреносна мрежа с главно предопределение - транспорт на природен газ на територията на България до газоразпределителни мрежи и индустриални консуматори на естествен газ;
Газопреносна мрежа за директен транспорт на природен газ с главно предопределение – транспорт на природен газ през територията на България до прилежащите страни Румъния, Турция, Гърция и Македония;
Подземно газохранилище в Чирен (ПГХ "Чирен ") с главно предопределение – предпазване на природен газ за покриване на сезонните неравномерности в потреблението и доставката на природен газ.

"Булгартрансгаз " ЕАД е дъщерно сдружение на "Български енергиен холдинг " ЕАД.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР