Булгартабак наистина изглежда обречен заради приватизационния си договор и това

...
Булгартабак наистина изглежда обречен заради приватизационния си договор и това
Коментари Харесай

Държавен експерт погреба Булгартабак и други предприятия, без да казва имена

" Булгартабак " в действителност наподобява жертван поради приватизационния си контракт и това не е единствено медийна нечиста сделка. Същото се отнася и за други предприятия. Това призна Руси Статков - член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор.
Статков обаче отхвърли да назове имената на останалите " обречени " сдружения: " Това важи изключително за монополните сдружения, като там би трябвало да се търси и наказателна отговорност на тези, които поемат ангажимент пред страната да бъдат нейни сътрудници, а с дейностите и бездействията си унищожават подотрасъла ".
Експертът изясни и друго - че според настоящия Закон за приватизация и следприватизационна активност понятия като " предмет на активност ", " икономическа успеваемост " и " стратегически вложител " подлежат на пояснение и това пречи доста на контрола върху контракти за приватизация, в това число и в тази ситуация с " Булгартабак ".
Същевременно членът на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор беше безапелационен, че към момента не се знае каква е ориста на фабриката на " Булгартабак " в Благоевград. Изискано е от управлението на предприятието да изясни обстановката и чак по-късно от организацията ще стартират инспекции , само че такива щяло да има, по думите на Статков. Обясненията от страна на " Булгартабак " трябвало да дойдат най-късно до месец, според закона. Освен това не можело да кажат, че да вземем за пример отглеждат теменужки и по този начин да се спасят от инспекция - в контракта им бил разказан предметът на активност, въпреки че преди този момент се оплака тъкмо от опцията " по принцип " по закон да има пояснение що е то " предмет на активност ".
" В съответния случай ние имаме казус с предприятието в София, в което преди няколко години се ревизираше до каква степен активността, която са вършели хората, които се освобождават, подхожда на контракта и предмета на активност и както се откри въз основата на инспекции - всичко е според контракта “, сподели още Руси Статков.
Сделката за " Булгартабак "
Дори в Беларус по закон, в случай че при приватизация има единствено един покупател, договорка няма, безапелационен беше Статков за какво приватизацията на " Булгартабак " е неизгодна. В България обаче законът разрешавал, още повече когато принципалът т.е. държавното управление и министърът го желали.
" Конкретният контракт за приватизация беше подписан през 2011 година. Имах опция като член на Надзорния съвет тогава в границите на процедурата да изразя въз основата на предлагането на синдикатите условие да се резервира в синхрон 10-годишният предмет на активност със заетостта, т.е. работните места да не са по-малко от тези, които са все още на приватизация от тези, както желаеха КТ " Подрекпа " и КНСБ. Второ - във връзка с заплащането на тези хора и трето - по повод развиване на активността. За страдание обаче това не беше възприето и тогава министър Трайчо Трайков, и самото държавно управление възприеха 10 отговорности, в които предмета на активност и седалището останаха до 2021 година ", сподели Статков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР