“Булгаргаз” все още търси начин на плащане за руски газ,

...
“Булгаргаз” все още търси начин на плащане за руски газ,
Коментари Харесай

Рибарски: “Булгаргаз” търси начин на плащане за руския газ, но “Газпром” не преговаря, едностранно налага условия

“Булгаргаз” към момента търси метод на заплащане за съветски газ, който да е съгласуван с европейските наказания, съобщи пред Българска национална телевизия депутатът от “Продължаваме промяната” Радослав Рибарски, ръководител на Комисията по енергетика в 47-ото Народно заседание.

“Преговорите значат и от двете страни да има компромис. Това, което разбираме е, че няма действителен диалог с “Газпром” и те просто упорстват “Булгаргаз” да одобри това едностранно искане за заплащане в рубли”, разясни Рибарски.

По думите му, доста незнайни към доставките на природен газ идват от газовата рецесия в цяла Европа - на европейските пазари цените безусловно порастват всекидневно, тъй като газ няма и борбата е за количества, а не толкоз за цени.

Според него държавното управление не е основало енергиен безпорядък, съумяло е да обезпечи доставки на природен газ, и е намерило решения и за електрическата сила за бита и за бизнеса, въпреки да са под формата на обезщетения.

Решен беше е казусът с КЕВР, добави той.

“Решението на Конституционния съд трябваше да влезе в действие и в първия вероятен миг ние ние свикахме комисия, която взе решение, което след това беше утвърдено и в зала”, уточни Рибарски.

Според него процедурата по желание на ръководител на КЕВР е била извършена според Правилника на организация и активност на Народното събрание, само че разискването в съдружния експертен съвет е забавило процеса с една седмица, което пък е довело до застъпване с признатите промени в Закона за енергетиката, засягащи КЕВР.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР