Булгаргаз“ внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена за

...
Булгаргаз“ внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена за
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ внесе прогнозна цена по-ниска с 1/3 спрямо септември

„ Булгаргаз “ внесе в КЕВР заявление за одобряване на цена за октомври. Тя е в размер на 247,96 лева./MWh или 126,78 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на Българска народна банка, като не включва цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Окончателно предложение за одобряване на цена на природния газ за октомври ще бъде подадено в КЕВР на 01.10.2022 година, отчитайки котировките на ценообразуващите съставни елементи към 30.09.2022 година, оповестиха от сдружението.

Преди месец „ Булгаргаз “ е изиска нарастване на цената на природния газ от октомври с 44%, демонстрират данните на сдружението. Компанията предлага 1 мегаватчас синьо гориво да коства 269,29 лв. от октомври.

„ Цената на газа за октомври се чака да е по-ниска, главно поради това, че заработва интерконекторът. България е в финален етап на договаряния с много източници на газ, разнообразни от „ Газпром “, с които се договарят цени под тези на доставките от септември, контрактувани от предходното държавно управление “, сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов от Брюксел, където взе участие в изключителна среща на отрасловите министри за ограничения за високите цени на силата.

Според Христов това, че „ Газпром “ не взе участие интензивно в договарянията и не търси решение, води до извода, че повода е политическа.

По отношение на обезщетенията за подкрепяне на бизнеса и семействата, Христов съобщи, че служебното държавно управление не може да направи нищо, тъй като бюджетът се приема от Народно събрание. Могат да се извършват старите ограничения в границите на избрания бюджет, само че нови ограничения могат единствено да се приготвят и вероятно да се внесат в идващото Народно събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР