Булгаргаз вече ще може да избира дали цените на синьото

...
Булгаргаз вече ще може да избира дали цените на синьото
Коментари Харесай

Булгаргаз ще избира между два варианта на ценообразуване на синьото гориво

" Булгаргаз " към този момент ще може да избира дали цените на синьото гориво, по които ще ни го доставя " Газпром Експорт ", ще се образуват по сегашната формула или ще са съобразени с цените на европейските газови тържища. Това сподели в изявление за " Хоризонт " изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов.

Освен посочената договореност, ще има опция двата разновидността на ценообразуване да се комбинират в границите на една доставка. Така цената на част от количествата ще е формирана по формулата и съобразена с петрола и неговите производни, а другите количества ще се заплащат по отношение на цените на газа в хъбовете.

Тези благоприятни условия са записани като допълнение към съществуващия контракт за доставка на газ и написани по време на диалозите предходната седмица сред " Булгаргаз " и " Газпром Експорт ". Тя идва като резултат от антимонополното дело на Европейската комисия, по което съветският газов колос се съгласи да предоговори изискванията по договорите за доставка на гориво.

Цената на газа може да бъде преразглеждана на всеки две години, уточни още Николай Павлов:

" Дали ще бъде по в този момент настоящата формула или ще бъде по формула, която ще ценообразува по цени на хъбове, към този момент това е въпрос на разбор. Не е загадка, че през последните години цената за България никога не е по-висока спрямо тези в Западна Европа, и като удостоверение на това идва и фактът, че до сегашния миг няма постъпила оферта в " Булгаргаз " за доставка на природен газ на цена по-ниска от настоящата. "

Договорени са и две нови точки, през които газът може да стига до страната ни, сподели още Николай Павлов. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР