Булгаргаз ще разгледа днес оферти за купуване на втечнен газ

...
Булгаргаз ще разгледа днес оферти за купуване на втечнен газ
Коментари Харесай

Булгаргаз разглежда офертите от търга за доставки на газ - Важно днес

" Булгаргаз " ще прегледа през днешния ден предложения за пазаруване на полутечен газ за общо 550 млн. кубични метра.

Това съобщи ръководителят на директорския ръб на " Булгаргаз " Иван Топчийски.

По думите му е евентуално през септември да има нова, по-висока цена на газа след шоковото нарастване с 60% за август.

Топчийски добави, че към момента е дейна и офертата за танкерите с полутечен газ от Съединени американски щати и посочи, че България е получила няколко предложения за доставка на природен газ, които не изискват страната да търси слот за разтоварването му, защото това е обезпечено от търговеца. Има също по този начин оферта за директна доставка.

По този метод служебното държавно управление няма да има ангажимент да търси терминал за разтоварване на газа.

Осигуряването на
слот за разтоварване и превръщане на втечнения газ беше посочено като проблем от кабинета на Гълъб Донев, тъй като околните до България терминали са резервирани за месеци напред.

Поради тази причина държавният газов снабдител разгласи търг за доставки на полутечен газ, а през днешния ден ще бъдат прегледани всички получени предложения.

Сред участниците няма съветски компании, на търга са се явили главно участници от района. Има също по този начин предложения с отстъпки от 5 до 30 евро.

Топчийски сподели, че офертата на американската компания за 7 танкера с полутечен газ, която беше контрактувана от държавното управление на Кирил Петков, участва измежду обсъжданите. Тя е с отстъпка от 30 $ на цената, само че без контрактувани
слотове.

Той уточни, че се чака от 1 октомври интерконекторът с Гърция да проработи и да тръгнат доставките на азерски газ.

" Пазарните трендове сочат повишаване на природния газ и в случай че това продължи, през септември цената ще е по-висока ", сподели Топчийски и добави, че идващия месец цената на газа ще е към 315 лева./Mwh, което е с близо 6% повече от август. Газохранилището в Чирен е запълено на 55% ", сподели още ръководителят на борда.

По думите му не се чака да има проблеми да бъде запълнено до края на октомври. Към момента насочването на количества газ към него върви по проект.

Той уточни още, че " Булгаргаз " има положителни финансови резултати и отпуснатият от страната заем от 800 млн. лева е необходим на сдружението, с цел да купи газ, с който да изпълни газохранилището в Чирен.

Очаква се заемът да бъде върнат след продажбата на съхранените количества, които към този миг са на стойност към 400 млн. лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР