Булгаргаз“ предлага увеличена на цената на газа с 32% от

...
Булгаргаз“ предлага увеличена на цената на газа с 32% от
Коментари Харесай

Работодателите настояват незабавно да стане ясно какви ще са цените на газа

„ Булгаргаз “ предлага увеличена на цената на газа с 32% от този месец. Възможно е азерските доставки да понижат малко цената на синьото гориво, само че наклонността е за растеж на цените на газа в международен мащаб.

От своя страна работодателските организации у нас приканиха неотложно да стане ясно какви ще са цените на газа, с цел да могат да възнамеряват дейностите си, а от „ Булгаргаз “ признават, че мъчно се намират снабдители на суровината. 

В едно от предприятията в Мездра се създава керамика. Клиентите му са по целия свят. Природният газ е главен енергоизточник. Миналата година той е коствал 180 хиляди лв.. Само доникъде на тази година тук са платили над 330 хиляди лв.. 

„ Това за нас е пагубно. В момента работим 162 души тук, в случай че по този начин не престават цените, клиентите няма да са подготвени за нови нараствания и вървим към затваряне, тези хора и фамилиите им би трябвало да идат на улицата “, декларира пред БТВ оперативният шеф Преслав Христов.

Ето за какво поради цените на газа и многото незнайни към тях, работодателите упорстват за привикване на Националния съвет за тристранно съдействие.

„ Ние би трябвало да имаме някаква предвидимост, прогнозируемост какви са проектите на държавното управление, по какъв начин ще се обезпечат доставките, изключително предвид на идния зимен сезон “, сподели Мария Минчева, зам.-председател на БСК.

Според Изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов се прави всичко допустимо да се да се обезпечат доставки на синьо гориво.

„ Към момента можем да кажем, че за август и септември има контрактувани частични количества, октомври, ноември и декември – опитваме се, с изключение на дълготрайни контракти с азерите, все още нямаме нищо друго контрактувано “, означи Людмил Йоцов.

Енергийни специалисти са уверени, че Европа би трябвало да се приготви за сложни зимни месеци поради непредвидимото държание на " Газпром ".

„ Ние бяхме първите, на които беше спрян съветският газ и от този момент минаха 4-5 месеца. Ако сме проспали това време, би трябвало да ви кажа, че оттук-насетне ще бъде доста по-трудно на „ Булгаргаз “ да обезпечи доставките през зимния интервал “, разяснява енергийният специалист Васко Начев.

От предприятието за керамика в Мездра споделят, че разноските им за синьо гориво за една година са се нараснали с 500 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР