Булгаргаз“ предлага ново поскъпване – 315 лв./MWh за септемвриОбщественият газов

...
Булгаргаз“ предлага ново поскъпване – 315 лв./MWh за септемвриОбщественият газов
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Газът пак поскъпва; Инфлацията у нас надхвърли 17%

„ Булгаргаз “ предлага ново повишаване – 315 лева./MWh за септември
Общественият газов снабдител „ Булгаргаз “ предлага суровината за септември да коства 315 лева за мегаватчас. Заявлението с рекордната сума е импортирано в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в понеделник. На процедура това съставлява 6% повишаване на газа, доставян до бизнеса и топлофикациите.
„ Газпром “ чака цената на газа в Европа да стигне $4000
Руският енергиен колос „ Газпром “ чака цените на природния газ в Европа през зимата да надвишават границата от 4000 $ за 1000 куб. м. Това би било безспорен връх в историята и с близо 60% над сегашните равнища.
Инфлацията в България надвиши 17%
Годишната инфлация в България се форсира през юли и надвиши 17%. Справка на Economic.bg демонстрира, че по този начин тя остава на 24-годишен връх, съгласно данните на Националния статистически институт. По-висока инфлация за последно бе регистрирана през май 1998 година, през месеците след укротяването на хиперинфлацията в страната.
„ Главболгарстрой “ към този момент строи завода за електрически автомобили в Ловеч
Заводът за електрически коли на немската компания Next.e.Go в Ловеч към този момент се строи. Това разгласи арх. Любомир Станиславов, изпълнителен шеф на „ Некст.е.ГО България “ и Аутомотив Клъстер България, пред Българска телеграфна агенция. Реалните действия по построяването му са почнали съвсем незабавно след утвърденото позволение от страна на локалната власт.
Служебният кабинет контракти единствено един от завещаните от Петков танкери с газ
Служебният кабинет е договорил единствено един от препоръчаните танкери с американски полутечен газ. Това разгласи енергийният министър Росен Христов час, откакто изтече крайният период за отговора на офертата от американския производител на LNG Cheniere Energy. Предложението от компанията бе отправено още към предходния кабинет на Кирил Петков, само че той остави завършването на договорката на краткотрайната власт. Офертата бе за три танкера за тази година – по един за надлежно октомври, ноември и декември – и за още четири за 2023 година
Лабораторията за наносателити в София ще проработи през август
До края на месец август българският производител на аерокосмическа техника EnduroSat ще открие своята лаборатория за наносателити в София, в която влага съвсем 4.2 млн. лева Това разгласи създателят на компанията Райчо Райчев по време на среща със служебния министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев.
Цените на петрола паднаха с над 5%
Цените на петрола се срутиха, откакто ръководителя на иранската дипломация удостовери, че страната му ще изпрати „ окончателните си оферти “ по нуклеарната договорка преди среднощ локално време (22:30 ч. българско време).
Близо до природата: Глемпинг зона в Тюленово отвори порти
С настъпването на Коронавирус рецесията къмпингите в страната започнаха да стават все по-привлекателни за туристите, предлагайки усамотение измежду природата. Покрай всичко това се появи и глемпингът в България, който напоследък се трансформира във все по-атрактивен вид за къмпингуване измежду туристите. Глемпингът е методът да си осигурите прекарване в дивите елементи на света, без да се лишавате от комфорта, на който сте привикнали. Или по-просто казано: това е първокласно къмпингуване в палатки, които са оборудвани по сходство на хотелска стая.
Енергийният министър позволява диалози с „ Газпром “ идната седмица
Най-рано идната седмица ще бъдат водени диалози с съветския енергиен колос „ Газпром “, в случай че е належащо. Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов. Той уточни, че се търсят различни на „ Газпром “ доставки, като сега продължава и търсенето на слот, където да бъде разтоварен втечненият газ, препоръчан на България от американската компания Cheniere.
Китай изненадващо намали лихвата по заемите
Китайската централна банка изненадващо понижи главните лихвени проценти по заемите (MLF), с цел да съживи търсенето. Действието идва след данните, че стопанската система на страната ненадейно се е забавила през юли, предава Reuters. Активността на фабриките и търговията на дребно са притиснати от политиката на Пекин за нулево разпространяване на Коронавирус и рецесията на пазара на парцели в страната.
ГБС построи най-голямата мебелна фабрика в Ямбол
Сградата е на някогашната тъкачна фабрика „ Тунджа “, която е строена през 60-те години на предишния век. Площта на фабриката е 155 декара, а другояче застроената със складовите площи е 52 декара. Има индустриална мощ корпусна мебел първи стадий, индустриална мощ корпусна мебел втори стадий. Това общо е към 20 декара. Има произвеждане на мека мебел и самостоятелно произвеждане, които също са към 26 декара. Отделно има и битова постройка, където има съблекални. Там са шивачките, има и санитарни пространства.
„ Булгаргаз “ има три години да върне държавния заем
„ Булгаргаз “ има три години да върне държавния заем за 800 млн. лева, който служебното държавно управление ще му отпусне. Решението за заема бе взето в четвъртък, по време на съвещание на Министерски съвет – дни откакто служебният енергиен министър Росен Христов разгласи, че води диалози за разпределяне на заем с редица финансови институции.
Газовото вместилище на България към този момент не е най-празното в Европа
За първи път от началото на юли газовото вместилище на България не е най-празното в Европа. Справка на Economic.bg демонстрира, че „ Чирен “ към този момент е запълненo над 55% от потенциала си, като през последния месец това се случва с по-бърз ритъм по отношение на средноевропейския. Все отново България има да наваксва много, защото е надалеч от междинните за Стария континент равнища от близо 75% газови ресурси.
Икономиката на Германия е ударена от „ съвършената стихия “
Инвеститорите в този момент са по-песимистично настроени за немската стопанска система, в сравнение с когато и да било след дълговата рецесия в еврозоната преди повече от десетилетие. Те се тревожат, че внезапното понижаване на доставките на съветски природен газ и голямото повишаване на цените на силата ще хвърлят страната в тежка криза, написа Financial Times в собствен разбор.
„ Задъхва се, само че не се дави “: Русия към този момент устоява на западните наказания
Икономиката на Русия се сви през второто тримесечие – първите цялостни три месеца от нахлуването ѝ в Украйна – и икономистите са разграничени по въпроса дали може да продължи да устоява на натиска на интернационалните наказания в дълготраен проект.
Може ли светът да остане без литий и по кое време?
Търсенето на литий се усилва от години вследствие на всеобщото нахлуване на литиево-йонната батерия. С комерсиализацията си през 90-те години тя съумява да революционизира метода за предпазване на сила. Бидейки безвредна и евтина, с висока компактност на мощността, тя стартира да се употребява във всевъзможни устройства – от телефони и слушалки до транспортни средства.
Българската стопанска система пораства с близо 5% през второто тримесечие
Българската стопанска система е повишена с 4.8% на годишна база през второто тримесечие на тази година, демонстрират експресните данни на Националния статистически институт. Периодът обгръща три цялостни месеца на войната в Украйна, рекордни цени на силата и висока инфлация, които пък доведоха до невиждани доходи за компаниите експортьори, както и за българските производители на електричество. За последно толкоз мощна пролет е имало през 2008 година – тъкмо преди финансовата рецесия.
Европейска комисия е отхвърлила опита на кабинета „ Петков “ да заобиколи поръчката за Министерство на вътрешните работи
Служебното държавно управление ще прати до Европейската комисия искане за първото заплащане по Плана за възобновяване и резистентност до края на месеца. Това ще се случи, макар че един от 22-та критерия за утвърждение на заплащането към този миг към момента не е изпълнен. Това разяснява вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов. 
България стопира износа на дърва за трети страни
Има доста проблеми в земеделието - в този момент имаме недостиг на дървен материал. Още през днешния ден ще разпоредя да бъде спрян износа на дърва за трети страни. Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той акцентира, че в този момент е краят на лятото и би трябвало да се наваксат проблемите на вътрешния пазар за към месец, тъй като е пропуснат моментът. По думите му търсенето на дървен материал е повишено с към 3 пъти, а повода са високите цени на горивата. Той е безапелационен, че първо ще се раздадат дърва на обществено слабото население у нас.
Върховен административен съд анулира затварянето на Топлоелектрическа централа „ Брикел “
Въпреки „ умопомрачаващите “ нарушавания, открити при инспекция в края на ръководството на кабинета „ Петков “, Топлоелектрическа централа „ Брикел “ въпреки всичко ще може да продължи работата си. Зелена светлина за това даде Върховният административен съд (ВАС), който удостовери решението от по-долна инстанция на административния съд в Стара Загора.
Най-големият вносител на съветски газ в Европа е изгубил $12.6 милиарда през 2022 година
Германската компания Uniper, която е най-големият вносител на съветски природен газ в Европа, съобщи, че е изгубила 12.6 милиарда $ през първата половина на годината вследствие на понижените от Москва доставки. Руският енергиен колос „ Газпром “ сви фрапантно количествата синьо гориво по газопровода „ Северен поток “ до едвам 20% от потенциала му, което принуди Uniper да опита да компенсира дефицита, като купува газ на свободния пазар на високи цени.
Пулев изследва спор на ползи при стартъп фондовете на ФнФ
Министерство на нововъведенията и растежа (МИР) стартира одит по сигнал за спор на ползи, обвързван с активността на един от финансовите медиатори на Фонда на фондовете. Това разгласи на брифинг служебният отраслов министър Александър Пулев. От думите му стана ясно, че има подозрения за връзки с „ видни политически персони “.
Фонд „ Земеделие “ има нов шеф
Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие “ освободи изпълнителния шеф Николай Каварджиклиев. На извършеното през днешния ден съвещание са освободени и неговите заместници – Венцислава Монева, Петя Славчева и Климент Петров. На мястото на Каварджиклиев, който зае поста при започване на март при, ръководството на кабинета „ Петков “, в този момент е назначен Георги Тахов.
България е изнесла 62 000 тона въглища за Сърбия
От 1 юли държавната „ Мини Марица-изток “ ЕАД стартира да изнася въглища за Сърбия. Решението беше историческо в 70-годишната история на мината, която до момента постоянно е захранвала ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. За тези близо два месеца през границата са минали 62 влака с над 62 000 тона въглища.
Българският суперкомпютър към този момент не е измежду 100-те най-мощни в света
Българският суперкомпютър Discoverer, който проработи предходната година в „ София Тех Парк “, към този момент не е измежду 100-те най-мощни висикопроизводителни машини в света. Това демонстрира информация с настоящата ранглиста TOP 500, спорeд която към юни 2022 година той към този момент е под номер 113.
Спирането на АЕЦ „ Запорожие “ може да провокира злополука
Обявеното от съветските окупатори прекъсване на АЕЦ " Запорожие " в Украйна може да провокира злополука като тази в японската " Фукушима-1 " през 2011 година Това предизвестие насочиха специалисти от Държавната ревизия за нуклеарно контролиране в Киев, осведоми през днешния ден украинското издание " Дзеркало тижня ", представено от Българска телеграфна агенция.
Турция шокира пазарите с непредвиден ход при 80% инфлация
Турската централна банка шокира пазарите в четвъртък с понижаване на главния си лихвен %, макар че инфлацията в страната гони 80%. Лирата реагира, понижавайки се с 0.9% по отношение на американската валута при курс от 18.1 за $, покрай рекордно ниско равнище.
Правителството се отхвърля от завещаните му танкери с газ
Cheniere Energy е отказала да удължи периода на офертата за доставка на полутечен природен газ за България, завещана от кабинета „ Петков “. Американската компания упорства договорът да се подпише до 19 август или договорката за трите товара, за които обаче няма подсигурени
слотове за разтоварване и потенциал за транспорт, ще пропадне.
Търговските паркове в София порастват на север и към автомагистралите
Нови търговски паркове се чака да бъдат открити в София на север/запад, както и по огромните пътни артерии, водещи към автомагистралите „ Хемус “ и „ Тракия “. Такава прогноза направи Димитринка Раковска, управител „ Търговски площи “ в Colliers.
„ Тихите гласове “ се надигат: Време е Европа да изиска нещо немислимо от Норвегия
В газовата рецесия има и лъч вяра. Норвегия – демократична, другарска и надеждна страна – се ускори да оказва помощ на Европа, като усили оптимално производството на сила, даже за сметка на личния си рандеман на нефт, пробвайки се да размени всяка молекула, идваща от Русия, написа в собствен разбор FT.
„ Скандалният “ търг: Газ до края на годината ще има, само че безценен
„ Булгаргаз “ е получил задоволително предложения за застраховане на газовите доставки до края на годината. Но дружно с положителната вест има и неприятна – борсовите показатели се движат нагоре и въпросното обезпечено гориво ще е доста скъпо. Това стана ясно от думите на ръководителя на Борда на шефовете на „ Булгаргаз “ Иван Топчийски в ефира на bTV.
Интерконекторът с Гърция направи още една крачка напред
Интерконекторът Гърция – България към този момент е сполучливо обвързван с българската национална и директна газопреносна мрежа. Свързването на инфраструктурата на двата самостоятелни преносни оператора за България – ICGB и „ Булгартрансгаз “ – е осъществено покрай Стара Загора в интервала 16-17 август. Процесът е изпълнен с три златни заварки*.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР