Булгаргаз очаква окончателно предложената цена на природния газ за месец

...
Булгаргаз очаква окончателно предложената цена на природния газ за месец
Коментари Харесай

Газът за март 18% по-евтин

" Булгаргаз " чака дефинитивно препоръчаната цена на природния газ за месец март да бъде с към 18 % по-ниска спрямо актуалната - за февруари.

Това сподели шефът на дирекция " Търговия с природен газ " в сдружението Веселин Синабов по време на днешното намерено съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), представен от Българска телеграфна агенция.

На съвещанието се разисква заявката от публичния снабдител от 12 февруари за одобряване на цена за месец март, по която да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Синабов означи, че цената през март се чака да бъде към 58 лв. за мегаватчас (MWh).

В първата си поръчка за цена за месец март 2024 година " Булгаргаз " предложи 62,39 лева/MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Към момента на по този начин направената поръчка (12 февруари) понижението в цената за март по отношение на февруари беше 12%.

КЕВР утвърди цена на природния газ за февруари от 71,08 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност - което бе с 8,4% под януарската стойност.

На 1 март " Булгаргаз " ще внесе окончателното си предложение, след което КЕВР ще утвърди цената за месеца.

Търговският шеф в " Булгаргаз " посочи, че в цената за март са включени и количествата газ, които са добити от подземното газово вместилище в Чирен, само че при отчитане на оферти от Министерството на енергетиката компенсационен механизъм.

Председателят на КЕВР осведоми, че закритото съвещание, на което регулаторът ще се произнесе с решение по заявката на " Булгаргаз " за одобряване на цена за март, е планувано на 1 март от 15:00 часа.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР