Булгаргаз обявява търгове за доставка на втечнен газ за ноември

...
Булгаргаз обявява търгове за доставка на втечнен газ за ноември
Коментари Харесай

„Булгаргаз” обявява търгове за доставка на втечнен газ за ноември и декември

" Булгаргаз ” афишира търгове за доставка на полутечен газ за ноември и декември. Това разгласи на брифинг изпълнителният шеф на сдружението Деница Златева. По думите й тази мярка е продължение на напъните на служебния кабинет да обезпечи диверсификация на източниците. Държавният газов снабдител ще приема предложения за месеците ноември и декември, както и за цялата 2023 година, осведоми Нова тв.

" Водим интензивни договаряния за обезпечаване на регазификация за ноември и декември ”, разгласи още Златева. Тя добави, че " Булгаргаз ” води паралелни диалози за обезпечаване на спомагателни слотове в Турция за 2023 година. Страната ни започва и търгове за дълготрайни доставки на газ за интервала 2024-2034 година

От " Булгаргаз ” дефинираха като стратегическо, решението да има търг за 10 годишни доставки на полутечен газ. 

" Оценката и избора на снабдители ще се случи през месец март 2023 година. За този търг има авансово непокътнат потенциал на строящия се терминал в Александруполис ”, изясни Златева. Това е потенциал от 10 милиона и 600 хиляди мегаватчаса за целия интервал.

Златева разясни още за какво дълготрайните договаряния започват в този момент. " Защото този търг, за разлика от краткосрочния и средносрочния, ще премине през няколко стадия и ще обхване интервал от 6 месеца. Т.е. оценката и изборът на снабдители ще се случи през месец март 2023 година ”.

Министърът на енергетиката Росен Христов увери, че служебното държавно управление е фокусирано да обезпечи доставки на газ най-малко до края на отоплителния сезон. Идеалният вид бил доставките да бъдат обезпечени до края на 2023 г.  " Ние вратата на никого не затваряме.  

Служебната власт не е отписала опцията за доставки на синьо гориво и от Русия.  " Преговорите с Газпром не престават. Те са водени от " Булгаргаз ”. За момента нямаме никакво развиване ”, сподели Росен Христов.

Енергийният министър изясни, че се приготвя и търг за доставка на тръбен газ. 

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР