Булгаргаз обявява търгове за доставка на втечнен газ с хоризонт

...
Булгаргаз обявява търгове за доставка на втечнен газ с хоризонт
Коментари Харесай

Булгаргаз обявява търгове за доставка на втечнен газ до 2034 година

" Булгаргаз " афишира търгове за доставка на полутечен газ с небосвод до 2034 година. Това разгласи изпълнителният шеф на доставчика Деница Златева на взаимна конференция със служебния министър на енергетиката Росен Христов.

" Булгаргаз " афишира три търга:

за доставка на полутечен газ за ноември и декември 2022

за доставка на полутечен газ за 2023

за доставка на полутечен газ в интервала 2024-2034

" За разлика от предходни процедури, в които нямаше ясно написани условия и стадии и липсват критерии за оценка, търговете ще преминат през няколко стадия - прелиминарен асортимент на претендентите - да е ясна собствеността на компанията, да нямат търговски ограничавания, да имат надеждност и опит с доставките на полутечен газ. Вторият стадий е подаване на предложения и трети стадий - класиране и оценка на офертите по ясни критерии. Целта е да има проследимост, гласност и бистрота. "

Търгът за дълготрайната доставка на полутечен газ ще отнеме 6 месеца и спечелилият в него ще бъде избран по време на идващото постоянно държавно управление. Търгът се афишира в този момент, с цел да има задоволително време да се изпълнят всички стадии, посочи Златева.

" Дългосрочният търг е стратегически за реализиране на действителната диферсификация и за гарантиране на доставките за интервал от 10 години. За него има авансово непокътнат 10 годишен потенциал в Алекщсандруполис ", разясни тя.

Вчера сдружението разшири резервирания потенциал за доставка на полутечен газ от терминала в Александруполис. Той се чака да проработи през 2024г. Дотогава страната ни ще договаря за спомагателни слотове на разнообразни терминали за доставка на полутечен газ.

" Това, което през днешния ден разгласяваме, е огромна стъпка по процеса на диверсификация, за разлика от договарянията месец по месец, които бяха по време на предходното държавно управление. Резултатите за октомври са налице, има смяна в цените, продължаваме по същия път ", сподели енергийния министър Росен Христов.

Предстоят договаряния и за доставка на тръбен газ, добави служебният министър на енергетиката. Разговорите с " Газпром " не престават - за момента без развиване. Водят се договаряния с турски снабдител и за нарастване на азерските доставки.

" Истинската диверсификация значи да осигуряваме количества най-малко на 130% - 150% от нужното, с цел да може, при неспособност на снабдител да си извърши уговорките, да преминем към различен. Реално, в случай че всички договаряния преминат сполучливо, ще осигурим повече газ, в сравнение с ни е нужен и " Булгаргаз " ще може да се трансформира в европейски снабдител. Това е и част от нашата тактика - " Булгаргаз " да е комерсиална компания, която да проработи на облага, а освен да покрива потребностите на страната ", сподели Христов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР