Булгаргаз е завел съдебен иск срещу Топлофикация София за 110

...
Булгаргаз е завел съдебен иск срещу Топлофикация София за 110
Коментари Харесай

Булгаргаз съди Топлофикация София, има ли риск за парното?

" Булгаргаз " е завел правосъден иск против " Топлофикация София " за 110 млн лв.. Искът обгръща интервала на доставка февруари – октомври на актуалната година, заяви за БНР изпълнителният шеф на газовата компания Николай Павлов. Той обаче увери, че потребителите на природен газ на " Топлофикация София " няма да останат на студено.

Към днешна дата " Топлофикация София " дължи 144 млн. лв.. Дългът доближи до равнища, които са сериозни и за " Булгаргаз ", разяснява Николай Павлов. Изплащането на този дълг ще разреши на газовата компания да обслужва свои задължения по контракти, безапелационен е той.

След ретроактивното понижаване на цената на природния газ от " Булгаргаз " са създали обезщетително заплащане към столичната " Топлофикация " на стойност 59 млн. лв., което отчасти е понижило дълга, акцентира Павлов.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Голямото понижение в цената на газа, с което управляващите се пох...

" Ако не беше направено това заплащане, към днешна дата " Топлофикация София " щеше да дължи 203 млн. лв. ", посочи той. Останалите топлофикации си заплащат отговорностите, стана ясно от думите на Павлов.

Софийската " Топлофикация " е най-големият консуматор на природен газ в страната и най-големият клиент на " Булгаргаз " – близо 30% от общата консумация се пада на топлофикационното сдружение, посочи той.

След месеци договаряния от газовата компания са подхванали хода за събиране на вземанията по правосъден ред. Павлов дефинира това като " неизбежна стъпка ", която е в отбрана на всички консуматори на природен газ, " в това число и на клиентите на " Топлофикация София ".

При предходен правосъден иск на " Булгаргаз " към " Топлофикация София " сумата е била 3 пъти по-малка и е била изплатена. " Считам, че решение ще бъде открито и дългът ще бъде изплатен ", предвижда Николай Павлов.

" Булгаргаз " няма да третира привилегировано който и да е клиент, без значение дали се споделя " Топлофикация София ", уточни още той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР