Булгаргаз и други клиенти на Газпром в България могат да

...
Булгаргаз и други клиенти на Газпром в България могат да
Коментари Харесай

България вече може да договаря поевтиняване на руския газ

Булгаргаз и други клиенти на Газпром в България могат да изискат по-ниска цена на газа, когато настоящата се отклонява от конкурентните западноевропейски стойности.
Тази опция се отваря след решението на Европейската комисия, с което на съветската компания се постановат ред отговорности при доставката на газ в Централна и Източна Европа. Мярката важи и за Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Полша и Словакия, които нямат задоволителна газова съгласуваност с други страни членки, написа "24 часа ".
Газпром е приела тези отговорности против преустановяване на антимонополното следствие и отпадане на опцията за големи санкции. Наложените обвързване на съветската компания ще бъдат в действие 8 години.
Договарянето на цените на газа може да става на всеки 2 година Те би трябвало да отразяват нивото на цените в конкурентните западноевропейски пазари на газ, в това число на най-важните разпределителни центрове за полутечен - TTF в Нидерландия и NCG в Германия. Новата цена може да е със задна дата, считано от деня на искане за преразглеждане.
Ако Газпром и негов клиент не се спогодят в границите на 120 дни, разногласието може да бъде отправен до арбитражните съдилища на Европейски Съюз. Те ще наложат конкурентна цена, отчитаща напълно западноевропейските референтни стойности.
От българското енергийно министерство през вчерашния ден не можеха да кажат детайлности за решението и дали ще се възползват от новите текстове. Експертите на Теменужка Петкова прецизираха, че още не са се срещнали в елементи с решението на Европейска комисия.
В него е записано още, че Газпром няма да желае компенсации от България за прекратяването на плана “Южен поток”. В съветския уебсайт “Вгляд” към този момент се появиха изказвания, че това е “реверанс” на Европейска комисия към България.
Отпада възбраната за експорт на съветски газ във всичките 8 страни. Тоест, в случай че са купени повече количества, те може да бъдат реекспортирани.
Друго предписание, контрактувано с Газпром, е, че газ, платен за България, може да бъде доставен в друга страна от Европейски Съюз. Тези размени ще бъдат за клиенти, които имат контракти най-малко от 18 месеца. Руската компания може да откаже замяната, в случай че не е налице потенциал за транспорт. Това ще се следи от самостоятелен специалист.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР