Булгаргаз“ ЕАД през последните седмици е обект на безпрецедентна и

...
Булгаргаз“ ЕАД през последните седмици е обект на безпрецедентна и
Коментари Харесай

Булгаргаз: Нападките създават съмнения за злонамереност и обслужване на икономически интереси извън тези на държавата

„ Булгаргаз “ ЕАД през последните седмици е обект на невиждана и непочиваща на обстоятелства офанзива и дезинформационна акция, пишат в писмо до медиите от компанията.

По мотив изказванията на министрите на финансите и на енергетиката Асен Василев и Александър Николов, че Булгаргаз е изнасяла на ниска цена газ за Румъния, от компанията изясняват, че първо се извършват поръчките на българските консуматори и едвам по-късно, в случай че има останали количества, те се продават на борсата на неизвестен сегмент.

„ Булгаргаз освен няма, само че и не може да изисква информация или да лимитира крайната дестинация на природен газ, защото това би нарушило главния принцип на европейското право за свободна търговия “, оповестяват още от компанията.

Ето и цялата позиция:

„ Булгаргаз “ ЕАД поддържа свободата на словото и предвид на сложността на материята демонстрира приемливост към изказванията на всевъзможни коментатори и обществени персони, само че когато изказванията засягат престижа, положителното име и доверието към „ Булгаргаз “ ЕАД в качеството му на конкурентноспособен и сигурен снабдител, сдружението е насила да вземе отношение. За страдание, нападките от дълго време излязоха отвън рамките на естествената социална полемика и минаха границата на некомпетентността до степен, в която основават подозрения за преднамереност и обслужване на стопански ползи отвън тези на страната, битовите консуматори на природен газ и българската промишленост.

С дейностите си в интервала от 2015 година до момента, „ Булгаргаз “ ЕАД потвърди, че служи напълно на обществото, работи в полза на своя притежател - българската страна, както и напълно в интерес на своите клиенти – българската промишленост, топлофикационни сдружения и газоразпределителни предприятия. В този интервал, компанията беше оздравена финансово от тежкото завещание и се трансформира в поръчител за сигурността на доставките на природен газ в България, в важен фактор на районния газов пазар, както и в благонадежден и мечтан сътрудник на бизнеса, интернационалните снабдители и финансови институции.

В резултат „ Булгаргаз “ ЕАД съумя да предложи и ще продължи да поставя старания да предлага на българската промишленост потвърдено по-ниски цени на природния газ, осигуряващи им ценово преимущество спрямо техни съперници на европейските пазари и най-много сигурност на доставките, недопускайки дефицит и несъблюдение на декларираните за консумация от промишлеността количества природен газ.

В изискванията на невиждана енергийна рецесия в Европа, подбудена от дефицит и рекордни цени на газа, през последните години „ Булгаргаз “ ЕАД трансферира на топлофикационните сдружения, газоразпределителните предприятия и промишлеността всички изгоди от договорите си със своите снабдители, а точно: през 2020 година 202 млн. лева, а през 2021 година – почти 675 млн. лева, или общо за последните две години сумата доближава близо 877 млн. лв.. Без напъните и работата на публичният снабдител „ Булгаргаз “ ЕАД, е противоречиво дали този забележителен финансов запас би достигнал, даже отчасти, до битовите консуматори на природен газ и българската промишленост.

Най-категоричното и високо самопризнание за комерсиалната политика на „ Булгаргаз “ ЕАД идва от промишлеността, която осъществя рекордно високи покупки на количества природен газ през 2021 година от сдружението. Важно е да се подчертае, че този резултат е реализиран в изискванията на строга държавна регулация на активността на публичния снабдител „ Булгаргаз “ ЕАД от една страна, и на действителна конкуренция с десетки локални и интернационалните търговци на природен газ на либерализиран газов пазар - въпреки това. Фактът, че понастоящем Булгаргаз “ ЕАД предлага на клиентите си по-добри цени и условия за доставка на природния газ от тези, които оферират другите снабдители на природен газ е задоволително индикативен за успеваемостта на ръководството на „ Булгаргаз “ ЕАД.

Представяйки обстоятелствата, „ Булгаргаз “ ЕАД изрично отхвърля обвиняванията към сдружението като изцяло голословни и неотговарящи на истината. „ Булгаргаз “ ЕАД счита за собствен дълг да осведоми обществото за действителното състояние по поставените по-долу обществено въпроси.

Относно изказванията за експорт на природен газ и продажба на „ на ниска цена газ “ в Румъния

Категорично не дават отговор на истината изказванията, че „ Булгаргаз “ ЕАД изнася в Румъния евтиния газ от хранилището в Чирен, вместо да дава тези количества на контролирания пазар в България. В реалност 100 % от количествата, съхранени от „ Булгаргаз “ ЕАД в ПГХ „ Чирен “ се дават на контролирания пазар за потребностите на крайните доставчици (газоразпределителните дружества) и на топлофикационните сдружения, както и на български индустриални клиенти. Спекулации по отношение на опцията да се трансформира графика на добива от ПГХ „ Чирен “ не вземат поради режима на работа на газохранилището и нуждата от съществуването на свободен потенциал за промени в добива.

Относно изказванията за продажбите на природен газ от „ Булгаргаз “ ЕАД в страната

Пазарът на природен газ в България има контролиран и либерализиран сегмент.

Регулиран пазар

Природен газ на контролирания пазар купуват топлофикационните сдружения и газоразпределителните предприятия. Цените на контролирания пазар не се договарят свободно, а се утвърждават от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) по заявление от „ Булгаргаз “ ЕАД, което се изготвя според Наредба № 2 от 2013 година за контролиране на цените на природния газ.

„ Булгаргаз “ ЕАД образува цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи като среднопретеглена стойност, при отчитане на последно декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар, от локални добивни предприятия и от ресурси природен газ за продажба.

„ Булгаргаз “ ЕАД образува контролираната цена за месеца на доставка на база обвързващите поръчки на клиентите по договорите им за доставка. В микса, формиращ контролираната цена на газа, се включват:

всички количества по контракта с азербайджанската компания със съответната цена;

всички количества, планувани за рандеман от ПГХ „ Чирен “, според графика утвърден от „ Булгартрансгаз “ ЕАД със съответната цена;

останалите количества до размера на поръчките на клиентите се допълват с количества по контракта с съветския снабдител, защото този контракт планува еластичност на дневна база и опция за нарастване, със съответната цена.

Към цената на вход на газопреносната мрежа в сходство с Наредбата се прибавят:

надценка върху цената на вход - съставен елемент „ социална доставка “ в размер до 2.5% в годишен аспект, изчислявана по методика, съгласувана с КЕВР. За 2021 година съставен елемент „ социална доставка “ възлиза на 1.37% среднопретеглено в годишен аспект. Този съставен елемент е очакван да покрива оперативните разноски на сдружението и да обезпечава печалба;

компонент „ обвързване към обществото “, който обезпечава възвръщаемост на разноските, направени за предпазване на количества в ПГХ „ Чирен “ във връзка със отговорностите на сдружението по Плана за деяние при изключителни обстановки, утвърден от Министъра на енергетиката.

Либерализиран/ Свободен пазар

На либерализирания пазар, „ Булгаргаз “ ЕАД продава газ на индустриални клиенти, непосредствено присъединени към националната газопреносна мрежа на България. В този сегмент цените не се контролират от КЕВР. Политиката на „ Булгаргаз “ ЕАД е да предлага на свободния пазар цени, близки до тези на контролирания пазар, формирани по справедлив и транспарантен метод, отчитайки себестойността на доставяния природен газ.

Продажби на проведения борсов пазар.

Дейността на „ Булгаргаз “ ЕАД е ориентирана напълно към облекчаване на потреблението на природен газ в България.

Всички количества азерски газ и количествата, добивани от ПГХ „ Чирен “, които към сегашния миг са с най-ниска цена в микса, се осъществят в цялостен размер на българския пазар, както следва: 1) на контролирания пазар; 2) на проведен борсов пазар според плануванаъа в Закона за енергетиката “Програма за освобождение на природен газ ”; 3) на свободния пазар по договорите с индустриалните консуматори.

Едва след облекчаване на поръчките на всички тези клиенти, на дневна база, „ Булгаргаз “ ЕАД предлага останалите, невзети от тях количества (ако има такива), на проведен борсов пазар - това са двете лицензирани от КЕВР газови тържища в страната.

Предлагането на борсата е най-пазарният и транспарантен метод за търговия с природен газ. Природният газ се търгува на анонимния сегмент на тържищата, като „ Булгаргаз “ ЕАД научава кой клиент е закупил продадения газ, едвам откакто договорката е подписана.

Предлагането на остатъчни количества на борсата е естествена процедура, която всеки търговец се стреми да ползва. По този метод, „ Булгаргаз “ ЕАД взема всички декларирани количества от своите снабдители, вместо да носи отговорност за несъблюдение на това свое обвързване.

Цената, по която „ Булгаргаз “ ЕАД продава остатъчните количества на проведения борсов пазар, се образува на база „ най-високата цена в ценообразуващия микс “, понастоящем това е цената по контракта с съветския снабдител, като към нея се прибавят разноските до Виртуална комерсиална точка България– точката на доставка, на която се правят покупко-продажбите на проведения борсов пазар. Следва да се означи, че все още доставната цена и по този контракт е доста по-ниска от цените на европейските газови пазари. „ Булгаргаз “ ЕАД продава тези количества природен газ доста над ценовото равнище на по този начин получената цена/себестойност и избирайки най-високата препоръчана от купувачи цена, вземайки поради търсенето и на двете лицензирани газови тържища.

Количествата и цените на покупко-продажбите на проведен борсов пазар, подписани с остатъчни количества на дневна база след началото на месеца, по никакъв метод не се отразяват върху контролираната цена. С други думи, продажбите на остатъчни количества газ на тържищата в България не водят до повишение или намаление на цената на газа за газоразпределителните сдружения и за топлофикационните сдружения, надлежно битовите потребители.

Продажбите на проведения борсов пазар генерират за „ Булгаргаз “ ЕАД позитивен финансов резултат и в това време обезпечават забележителен входящ паричен поток. Същевременно продажбата на свободни количества на газовите тържища способства за осъществяване на задължението на „ Булгаргаз “ ЕАД по договорите със своите снабдители за банкет на минимални годишни и минимални летни количества и отбягване на глобите по клаузите „ вземи или заплати “.

Относно изказванията за „ продажби в Румъния “ и „ експорт на газ “, „ Булгаргаз “ ЕАД акцентира, че няма никакъв прийом да се осведоми, да управлява или да наблюдава по какъвто и да е било метод за какви цели и къде се употребяват количествата природен газ, закупени от купувачи на лицензираните тържища. Нещо повече, „ Булгаргаз “ ЕАД освен няма, само че и не може да изисква информация или да лимитира крайната дестинация на природен газ, защото това би нарушило главния принцип на европейското право за свободна търговия. Европейската комисия е извънредно сензитивна към сходен вид нарушавания.

„ Булгаргаз “ ЕАД припомня, че една от практиките, за които Европейската комисия образува дело против „ Газпром “ през 2012 година, беше точно съществуването в договорите за доставка на така наречен клаузи за „ предназначение “ на газа. След намесата на Европейската комисия, „ Газпром “ трябваше да отстрани тези клаузи от договорите си, под опасността от тежки наказания.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР