Булгаргаз ЕАД излезе със становище относно осигуряването на необходимия природен

...
Булгаргаз ЕАД излезе със становище относно осигуряването на необходимия природен
Коментари Харесай

Булгаргаз отговори на обвиненията за посредници при газовите доставки


" Булгаргаз " ЕАД излезе със мнение по отношение на обезпечаването на нужния природен газ след прекъсването на газовите доставки от " Газпром износ “.

От сдружението показват, че след уведомлението на " Газпром износ " от 26 април 2022 година за прекратяване на доставките, " Булгаргаз " е подхванало незабавни дейности по обезпечаването на газ за клиентите си по договорите за доставка. От сдружението напомнят, че са инициирали преписка с " Газпром износ " за изясняване на съответни елементи по оферти нов механизъм за осъществяване на заплащанията по контракта сред двете страни.

" В резултат на това " Газпром износ " сподели отвращение за търговски разговор за реализиране на взаимноприемливи решения, за осъществяване на двустранните отговорности по контракта и приключи подаването на природен газ за българската страна ", показват от " Булгаргаз ".

На 26 април " Булгаргаз " е отправило документално искане до търговци на природен газ, осъществяващи активност на българския и районни газови пазари, за предоставяне на предложения, които да включват съответни условия за доставка на количества природен газ до края на април и за май 2022 година

Запитвания по отношение на опцията за доставка на природен газ в размери, нужни да задоволят потреблението на българския консуматор след прекратяване на тези по дълготрайния контракт с " Газпром износ " бяха изпратени до 12 дейни търговци на пазара в България и прилежащите страни, прецизира сдружението.

Част от фирмите осведомиха, че нямат опция да дават оферти за посочения интервал. След осъществен разбор на подадените оферти, класирани бяха седем предложения от трима снабдители при аршин " най-ниска доставна цена ", показва " Булгаргаз ". Класирането на офертите се извърши според изискванията на „ Булгаргаз “ ЕАД и до обезпечаване на нужните количества, за осъществяване на подадените обвързващи поръчки от българските клиенти за май 2022 година и гарантиране сигурността и непрекъснатостта на доставките, допълват от сдружението.

За да бъдат обезпечени спомагателни количества през април 2022 година, " Булгаргаз "  реализира покупко-продажби по закупуване на количества и на проведения борсов пазар в страната.

Относно изказванията, че се употребяват медиатори, следва да бъде конкретизирано, че и в създалата се обстановка, " Булгаргаз " ЕАД обезпечава различните количества природен газ посредством сдружения снабдители, каквото е и " Газпром износ ", показват от сдружението. От там прецизират, че всекидневно производителите са обособени компании от доставчиците, с ясно разграничени действия - по рандеман и произвеждане, респективно търговия и доставка.

Количествата са обезпечени от одобрени компании, опериращи освен на българския и прилежащите газови пазари, с потвърдена добра комерсиална известност и необятно портфолио, показват от " Булгаргаз ".

Относно спекулациите за цените, на които са осъществени тези покупко-продажби, следва да се има поради, че даже България да бе приела настояването на съветската страна за потребление на механизъм за възнаграждение на доставките на природен газ, друг от този уречен с договора, то цената най-вероятно би търпяла непредвидими промени, поради неналичието на изясненост за обменния курс и неналичието на опция на българската страна да реализира надзор в процеса на превалутиране, заложен в предлагането на " Газпром износ ", прецизират от " Булгаргаз ".

С цел да бъдат лимитирани последствията от дейностите на " Газпром износ ", " Булгаргаз " предприе всички нужни дейности, непротиворечащи на българското законодателство, да обезпечи целостта на газопреносната система на страната и непрекъснатост на доставките за българските битови и индустриални консуматори, показват още от сдружението. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР