Булгаргаз“ е завела иск за 35 милиона лева, които са

...
Булгаргаз“ е завела иск за 35 милиона лева, които са
Коментари Харесай

Булгаргаз с иск срещу Топлофикация София за 35 милиона лева

" Булгаргаз “ е завела иск за 35 милиона лв., които са част от общите отговорности на столичната топлофикация в размер на 120 милиона лв. и са насъбрани за една година. Тази мярка е подхваната, защото има риск „ Булгаргаз “ да не може да се разплати с доставчика си на гориво - съветската компания „ Газпром износ “, изясни пред БНР изпълнителният шеф на газовата компания Николай Павлов.

Подобна обстановка имаше и през август предходната година. Тогава отговорностите на „ Топлофикация София “ бяха стигнали 105 милиона лв. и бе решено „ Булгаргаз “ да продаде на Българския енергиен холдинг (БЕХ) вземанията си от столичното сдружение. Така, по думите на Павлов, са били обезпечени и обезпечени доставките на газ за страната през есенно-зимния интервал.

Само година по-късно обаче „ Топлофикация София “ има нови просрочени отговорности в размер на 120 милиона лв.. „ Необяснимо е по какъв начин за подобен къс интервал са насъбрани толкоз огромни отговорности. В същото време, в случай че извършите обзор на финансовия доклад на " Топлофикация София " за 2018 година, ще разберете, че техните приходи са задоволителни, с цел да могат да си покриват отговорностите към „ Булгаргаз “ за доставен газ “, споделя Николай Павлов в предаването " Преди всички " по стратегия " Хоризонт ".

Освен че са изпратени десетки писма до „ Топлофикация София “, за казуса са осведомени принципалите на двете сдружения - Столичната община и БЕХ, както и Министерство на енергетиката. За да може „ Булгаргаз “ да съблюдава своите договорни и лицензионни отговорности, да се разплаща за доставката и преноса на природен газ, на газовата компания ѝ е нужна финансова непоклатимост, която е обвързвана с заплащането от страна на всички клиенти за доставеното им гориво, уточни Николай Павлов.

„ За страдание „ Топлофикация София “ на процедура е прекратила заплащанията за доставения ѝ природен газ. „ Булгаргаз “ не може и не трябва да покрива отговорности за своя сметка, на който и да е собствен клиент, в това число и на „ Топлофикация София “. Няма такава компания, която да покрие подобен голям дълг, а в същото време да извършва своите отговорности, без значение какъв брой добре се ръководи тази компания. Въпреки всички писма и диалози вместо техните отговорности да понижават - се генерират нови. Ние сме употребявали всички благоприятни условия, изразходвали сме всички запаси, в това число и овърдрафтите, периодите за погашение на тези отговорности изтекоха и ние бяхме принудени да предприемем дейности за събиране на вземанията си по правосъден ред ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР