Булгаргаз“ е завела иск за 35 милиона лева, които са

...
Булгаргаз“ е завела иск за 35 милиона лева, които са
Коментари Харесай

Булгаргаз съди Топлофикация София за 35 милиона лева

" Булгаргаз “ е завела иск за 35 милиона лв., които са част от общите отговорности на столичната топлофикация в размер на 120 милиона лв. и са насъбрани за една година. Тази мярка е подхваната, защото има риск „ Булгаргаз “ да не може да се разплати с доставчика си на гориво - съветската компания „ Газпром износ “, изясни пред БНР изпълнителният шеф на газовата компания Николай Павлов.


Подобна обстановка имаше и през август предходната година. Тогава отговорностите на „ Топлофикация София “ бяха стигнали 105 милиона лв. и бе решено „ Булгаргаз “ да продаде на Българския енергиен холдинг (БЕХ) вземанията си от столичното сдружение. Така, по думите на Павлов, са били обезпечени и обезпечени доставките на газ за страната през есенно-зимния интервал.

Само година по-късно обаче „ Топлофикация София “ има нови просрочени отговорности в размер на 120 милиона лв..

„ Необяснимо е по какъв начин за подобен къс интервал са насъбрани толкоз огромни отговорности. В същото време, в случай че извършите обзор на финансовия доклад на " Топлофикация София " за 2018 година, ще разберете, че техните приходи са задоволителни, с цел да могат да си покриват отговорностите към „ Булгаргаз “ за доставен газ “, споделя Николай Павлов за БНР.

Освен че са изпратени десетки писма до „ Топлофикация София “, за казуса са осведомени принципалите на двете сдружения - Столичната община и БЕХ, както и Министерство на енергетиката. За да може „ Булгаргаз “ да съблюдава своите договорни и лицензионни отговорности, да се разплаща за доставката и преноса на природен газ, на газовата компания ѝ е нужна финансова непоклатимост, която е обвързвана с заплащането от страна на всички клиенти за доставеното им гориво, уточни Николай Павлов.

„ За страдание „ Топлофикация София “ на процедура е прекратила заплащанията за доставения ѝ природен газ. „ Булгаргаз “ не може и не трябва да покрива отговорности за своя сметка, на който и да е собствен клиент, в това число и на „ Топлофикация София “. Няма такава компания, която да покрие подобен голям дълг, а в същото време да извършва своите отговорности, без значение какъв брой добре се ръководи тази компания. Въпреки всички писма и диалози вместо техните отговорности да понижават - се генерират нови. Ние сме употребявали всички благоприятни условия, изразходвали сме всички запаси, в това число и овърдрафтите, периодите за погашение на тези отговорности изтекоха и ние бяхме принудени да предприемем дейности за събиране на вземанията си по правосъден ред ".

Заведената в съда искова молба е за 35 милиона лв., а съгласно Павлов ограниченията и дейностите, които е подхванала „ Булгаргаз “, са допустимо най-меките и щадящите „ Топлофикация София “ - единствената цел е сдружението да си изплати отговорностите до края на август месец. Столичната топлофикация е била осведомена документално за подхванатите правосъдни дейности, а през днешния ден управлението ѝ е поканено на среща, на която да се търси решение на този проблем. Ако просроченият дълг бъде изплатен до 29 август дружно с настоящите отговорности, „ Булгаргаз “ ще отдръпна правосъдния си иск. За да стане това, „ Топлофикация София “ би трябвало да заплати до края на август 35 милиона лв., а за септември - още 65 милиона лв.. Павлов се надява, че до края на месеца ще се откри решение и тези пари ща бъдат получени, което ще разреши на „ Булгаргаз “ да се разплати както с доставчиците си на газ, по този начин и за преноса на горивото.

" Дали ще бъдат под формата още веднъж на изкупуване на вземанията, дали ще бъдат под формата на директни заплащания, това аз към този момент не мога да кажа, само че решение би трябвало да бъде открито “, показва Николай Павлов.

Засега „ Булгаргаз “ няма сходни проблеми с други свои клиенти. Дори и да има забавяния в заплащанията им, те са за не повече от 1-2 месеца. С топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен има реализирани съглашения при започване на годината за разсрочване на задълженията им, като те са дали и съответното финансово поръчителство, което подсигурява заплащанията им. Топлоелектрическа централа „ Варна “ има отговорности от 2 милиона лв., само че е поела ангажимент да ги изплати до края на септември – един милион през този месец и един милион - идващия.

Тази година за пръв път „ Булгаргаз “ съумя да подпише контракти и да купи газ, друг от доставяния по дълготрайния контракт с „ Газпром износ “. За второто тримесечие са доставени 300 милиона кубични метра по цени, които са доста по-изгодни от доставната цена по главния контракт с съветската компания. Дали ще има нови търгове и покупко-продажби до края на годината ще зависи от финансовото положение на компанията. Освен това съгласно дълготрайния контракт с „ Газпром износ “ „ Булгаргаз “ има задължението да купува избрани количества газ от Русия през лятото. Николай Павлов съобщи, че се водят интензивни договаряния за предоговаряне на изискванията по дълготрайния контракт за доставка на газ – освен като цена, само че и за по-голяма еластичност на доставките, които да бъдат в полза на българския пазар. Целта е до края на годината да се реализира съглашение, с което цената на газа за българския пазар да стане доста по-ниска, сподели изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР