Булгаргаз“ е завел съдебен иск срещу Топлофикация София“ за 110

...
Коментари Харесай

Булгаргаз съди Топлофикация София за 110 милиона лева |

„ Булгаргаз “ е завел правосъден иск против „ Топлофикация София “ за 110 милиона лв.. Той обгръща интервала на доставка февруари – октомври на актуалната година, заяви за БНР изпълнителният шеф на газовата компания Николай Павлов.

Към днешна дата „ Топлофикация София “ дължи 144 милиона лв.. Дългът доближи до равнища, които са сериозни и за „ Булгаргаз “, разяснява Николай Павлов. Изплащането на този дълг ще разреши на газовата компания да обслужва свои задължения по контракти, безапелационен е той.

След ретроактивното понижаване на цената на природния газ от „ Булгаргаз “ са създали обезщетително заплащане към „ Топлофикация “ на стойност 59 милиона лв., което отчасти е понижило дълга, акцентира Павлов.

„ Ако не беше направено това заплащане, към днешна дата „ Топлофикация София “ щеше да дължи 203 милиона лв.. “

Софийската „ Топлофикация “ е най-големият консуматор на природен газ в страната и най-големият клиент на „ Булгаргаз “ – близо 30% от общата консумация се пада на топлофикационното сдружение, посочи Николай Павлов.

Останалите топлофикации си заплащат отговорностите, стана ясно от думите на Павлов.

След водени договаряния месеци наред, от газовата компания са подхванали хода за събиране на вземанията по правосъден ред. Павлов дефинира това като „ неизбежна стъпка “, която е в отбрана на всички консуматори на природен газ, „ в това число и на клиентите на „ Топлофикация София “.

При предходен правосъден иск на „ Булгаргаз “ към „ Топлофикация София “ сумата е била три пъти по-малка и е била изплатена, напомни Николай Павлов.

„ Считам, че решение ще бъде открито и дългът ще бъде изплатен “, предвижда той.

„ Булгаргаз “ няма привилегировано да третира който и да е клиент, без значение дали се споделя „ Топлофикация София “, уточни още Павлов.

Той увери, че „ потребителите на природен газ на „ Топлофикация София “ няма да останат на студено “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР