БулфотоВластта в България затъва в аргументи, които са очевидно неверни.

...
БулфотоВластта в България затъва в аргументи, които са очевидно неверни.
Коментари Харесай

Дойче Веле: България днес: Лъжат ни нагло, лъжат ни на поразия

Булфото

Властта в България затъва в причини, които са явно погрешни. Да казваш на черното бяло може и да носи полза, само че единствено до време. А в днешна България настойчиво подменят действителността с неистини, написа Георги Ангелов от " Дойче Веле ".

Рибата във Варненския залив не измирала поради фекално замърсяване от спукана тръба под Варненското езеро, а от повечко амониев азот във водата. Четириетажният градеж на Алепу не бил хотел, а подпорна стена. А виждащите се там стаи, стълби и асансьори били просто детайли от укрепващо оборудване.

Наливането на държавни пари в акции на ПИБ на цена, която е двойно по-висока от пазарната, не било спекулация, а превъзмогване на препятствие към еврозоната, където ни чакало фискално обилие. Нищо, че България тази година е надалеч от покриване на главния аршин за ниска инфлация и няма по какъв начин да влезем в Зоната.

Властта затъва в дейности, които легитимира медийно с причини, противоположни на действителността.

Контрол над действителността или различни обстоятелства

В антиутопията “1984 ” Джордж Оруел е нарекъл това „ надзор над действителността “, а на “новговор ” – т.е. на езика, който се постанова от тоталитарната власт в романа, това се назовава „ двумисъл “. „ Двумисъл значи способността да се придържаш по едно и също време към две противоположни убеждения и да ги приемаш и двете. "

Преди три години съветничката на Тръмп Келиан Конуей избра различен термин за същото, казвайки, че от Белия дом не подават неистини на медиите, а „ различни обстоятелства “. С това определение Конуей оправда изказване на прессекретаря на Белия дом Шон Спайсър, че встъпването в служба на Тръмп е било проследено от доста повече хора, отколкото  при предходните президенти.

Подмяната на истината е в извънреден напредък в целия свят. Тук няма по какъв начин да не споменем и референдума в Русия, с който президентът Владимир Путин хем лимитира президентските мандати до два, хем си обезпечава опцията да се кандидатира за още два мандата през 2024 година

" Двеминутката на омразата "

Да се върнем в България. Изглежда, че “алтернативните обстоятелства ”, разпръсквани от околните до властта медии, имат прочут резултат - изключително що се отнася до очернянето на неуместни персони с “новини ”, които наподобяват повече на “Двеминутката на омразата ” от “1984 ”, в сравнение с истинска  публицистика.

Нещата, които могат да се видят, усетят и помиришат, като бетонните мастодонти по Черно море и чистотата на водата обаче не подлежат на сполучлива двумисъл. Резултатите от законното презастрояване и замърсяване по морето към този момент са забележими. В първия ден, в който Гърция отвори границата си за туристи без карантина, българите образуваха километрични опашки на граничните пунктове сред България и нейната южна съседка. 

Премиерът Борисов съобщи в коментар за нашествието към Гърция, че хората протестирали против туристическия отрасъл, избирайки други дестинации. Но митингът е и срещу политиката, довела до узаконеното съсипване на природата. Премиерът посъветва туристическия отрасъл да притегли тези близо милион българи, които ще отидат да си изхарчат парите в Гърция, като им каже: " Елате, рибата ни е по-хубава, по-прясна, по-евтина. Хотелите ни са по-хубави, по-евтини, по-чисти, по-сигурни. ” Думите му нямат потребност от коментар.

Лъжата като способ

Подмяната на действителността с потреблението на медиите не е нещо ново, само че увеличаващата се приложимост на “алтернативните обстоятелства ” няма да докара до нищо друго, с изключение на до цялостна загуба на доверие в ръководещите. Лъжите, с които могат да се завоюват повече избирателски гласове и повече власт, са нещо доста изкушаващо и дейно.

Дългосрочните последствия от “двумисъла ” обаче са видни в целия свят - спада доверието и в политиците, и в медиите. И води до напредък на други по-големи популисти, до публично разслоение и вълнения.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР