БулфотоВелика Сърбия ще обедини сърбите в Косово, Босна и Херцеговина

...
БулфотоВелика Сърбия ще обедини сърбите в Косово, Босна и Херцеговина
Коментари Харесай

Професор от САЩ: Вучич работи за създаване на Велика Сърбия

Булфото

Велика Сърбия ще сплоти сърбите в Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора

На Балканите още веднъж порастват националистическите пристрастености, а с тях и напрежението сред прилежащите страни.

На процедура сръбският президент Александър Вучич се пробва да сътвори Велика Сърбия, такава каквато желаеха Слободан Милошевич и Добрица Чосич.

Това сподели професорът от Университета Джон Хопкинс във Вашингтон и балкански специалист Даниел Сървър. Според него " Вучич има намерение да постави под надзор сърбите в Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора ", сподели Сървър за " Гласът на Америка ", представен от БГНЕС.

По мотив изборната загуба на партията на черногорския президент Мило Джуканович, Демократическата партия на социалистите /ДПС/, по време на локалните избори в неделя в родния му град Никшич, американският специалист сподели следното: Това е отражение на случилото се на национално равнище. Има отмалялост от ръководството на Движение за права и свободи. Хората имат право да желаят избрани промени и за това имаше задоволително аргументи - обвинявания в корупция и други сходни неща. Но, персонално аз, бих желал измененията да бъдат позитивни, проевропейски, прозападни, само че такава опция нямаше в Черна гора. Промяната на властта е неделима част от демокрацията. В Черна гора нямаше мощни проевропейски опозицииони сили. Имаше единствено просръбски. Хората явно бяха изтощени от ръководството на Движение за права и свободи и от самия президент Джуканович ", акцентира Сървър.

Провалът, съгласно професора от Университета Джон Хопкинс във Вашингтон, се дължи на неналичието на авторитетна проевропейска съпротива, която да поддържа черногорската самостоятелност.

" Лично аз не изпадам в суматоха. Аз съм по-загрижен от ролята на Сърбия и Русия и на първо място от упоритостите на Вучич да постави под надзор сърбите в Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора. На процедура Вучич се пробва да сътвори Велика Сърбия, такава каквато желаеха Слободан Милошевич и Добрица Чосич. Това е сръбският проект, осъвременен вид за днешните Балкани ", акцентира Даниел Сървър.

Загубата в Никшич провокира известно съмнение в Подгорица. С тази победа обаче, ще бъдат окуражени антинатовски, проруските и просръбските сили. В това отношение няма никакво подозрение. Хората в Европа би трябвало да стартират да осъзнават това нещо. По този въпрос в Съединени американски щати към този момент са наясно, само че не и в Европа ", акцентира балканският специалист и разясни, че " Сръбската православна черква продлъжава да има съществено въздействие ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР