БулфотоСветовният ден на донорите на стволови клетки се отбелязва всяка

...
БулфотоСветовният ден на донорите на стволови клетки се отбелязва всяка
Коментари Харесай

Днес е Световният ден на донорите на стволови клетки

Булфото

Световният ден на донорите на стволови кафези се отбелязва всяка година през третия уикенд на септември, като израз на признателност към всички донори на стволови кафези по света.

У нас УМБАЛ „ Александровска “ отбелязва и 15 години от основаването на Българския указател за донори на костен мозък и стволови кафези с апел и акция за набиране на доброволни донори.

Българският указател за донори на костен мозък и периферни стволови кафези е част от Клиниката по клинична имунология с банка за стволови кафези на УМБАЛ „ Александровска “ и е член на Световния указател (WMDA), в който са регистрирани повече от 37 милиона души от 55 страни. В Регистъра има 2500 български донора и се нуждае непрестанно от нови попълнения и актуализация. Създаването на Регистъра разреши осъществяването на трансплантации от неродствени донори в България. По-големият брой донори в Регистъра усилва опциите за лекуване на стотици пациенти от България и света с хематологични и други болести, за които трансплантацията е единственият късмет за живот.

След първата трансплантация на стволови кафези през 50-те години на предишния век, над един милион пациенти са били трансплантирани, заради разнообразни типове рак на кръвта и други хематологични болести. Често трансплантацията, употребяваща здрави кафези от донор или единица кръв от пъпна шнур, може да бъде единственият късмет за изцеление. Когато в фамилията няма подобаващ донор, неродственият донор, който може да е от другия завършек на света, може да се окаже най-подходящ за пациента.

Световният указател WMDA прави допустимо съдействието и световния продан на информация. В интернационален проект това мощно съдействие е помогнало на стотици хиляди пациенти.

Световният ден на донорите на стволови кафези ще се означи със събития допълнително от 50 страни, с апел към дарителство за живот, под мотото „ Thank you, donor! ”.

 

flashnews.bg

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР