БулфотоСтрана, покварена до корените си, много бедна и водена от

...
БулфотоСтрана, покварена до корените си, много бедна и водена от
Коментари Харесай

LA STAMPA: България е покварена до корените си и водена от премиер, сниман по бели гащи

Булфото

Страна, покварена до корените си, доста бедна и водена от министър председател, сниман по бели гащи, до момента в който лежи задремал на легло. Леглото му, заобиколено от пачки от банкноти от 500 евро, златни кюлчета и револвер на нощното шкафче. Символичен облик - сюжет, който също по този начин фотографира политическата и институционална рецесия, в която България изпада, през днешния ден разтърсена от нова " Пролет ", написа италианската медия La Stampa, представена от fakti.bg .

Изтощените и смутени хора на площада упорстват повече от две седмици да стартират отначало, с цел да експулсират държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор, упрекнат в корупция и политически пристрастия. София го стартира, само че скоро митингът се преля в десетки други градове, с хиляди българи на площада всеки ден от 7 юли насам. Те желаят някой да се бори против корупцията, а не да я подхранва, да ограничи силата на олигарсите, което да възвърне „ демократичното достолепие на страната “.

Борисов мина без драскотини вота на съмнение в Народното събрание (петият в границите на ръководството му) и с цел да успокои хората, той взриви четирима министри: на вътрешните работи, на финансите, на стопанската система и на туризма, само че това не му послужи. Площадът, който сплотява социалисти, еколози, елементарни хора, доста студенти, желае предварителни избори.

Протестите при започване на юли бяха провокирани от набега на тежко въоръжени прокурори и сътрудници за сигурност в офисите на президента Румен Радев, който разкритикува управляващата  партия за корупция и " връзки с олигарсите ".

Друго, което провокира хората е видео, оповестено във Фейсбук на 7 юли, в което виждаме Христо Иванов, някогашен министър на правораздаването, който се пробва да доближи до публичен плаж на Черно море, само че е спрян от охраняващите. Общественият плаж е непокътнат за удоволствията на Ахмед Доган, предприемач, доста покрай премиера, както и този сектор на Черно море, в действителност прибавен към неговата мега вила. Видеото обрича несъразмерната власт на олигарсите и окончателния неуспех на институциите в битката с корупцията.

Появата на фотографиите в премиерния жанр на наркоза единствено още повече разпали възмущението. От страната на стачкуващите, с изключение на президента на републиката, и посолството на Съединени американски щати в София, което в записка написа: " Всеки народ заслужава безпристрастна и виновна правосъдна система към господство на закона. Ние поддържаме българския народ, защото те спокойно поддържат доверието си в демократичната система и предизвикват върховенството на закона в България. Никой не превъзхожда закона "

България е страната, в която корупцията се възприема най-вече по проучване на Transparency International измежду 27-те държави-членки на Европейския съюз. Около 35% от публичните поръчки се разпореждат против подкупи, а страната губи 11 милиарда евро годишно поради корупция. Което е напречно, надълбоко, ендемично вкоренено събитие.

„ Масовите митинги се завръщат циклично в България - споделя Джорджо Фрусионе, анализатор на Испи. Проблемът на България е, че след присъединението към Европейски Съюз през 2007 година не се води ефикасна битка с корупцията. България страда от това, което се назовава държавно завладяване, или положението на метастази на покровителството и подкупите, които обвързват политическите водачи с олигархичните елити, в цялостна щета на върховенството на закона ".

Българският безпорядък даже не наподобява отдалеко на онази поетична „ прелестна каша “, хвалена от Йордан Радичков. И тук, за разлика от други страни, Европейският съюз наподобява стои и гледа: " Влизането в Съюза на България - прибавя Фрусионе - се случи прекомерно бързо, сходно на Румъния, промените не са завършили. И сходно на случилото се с Орбан, Европейски Съюз избра да не рискува да разгърне съглашението по отношение на Плана за възобновяване във време, което е толкоз значимо за Съюза и неговата непоклатимост ".

Сега остава да се разбере дали тези митинги ще имат някакъв резултат: „ Следващата година, когато гласуваме, колкото по-дълго стачкуват, толкоз по-голямо ще бъде въздействието върху промяната на изпълнителната власт “.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР