БулфотоСтрахът от Ковид спря една от най-модерните традиции в България

...
БулфотоСтрахът от Ковид спря една от най-модерните традиции в България
Коментари Харесай

Страх от Ковид спря модерната традиция с мъжкото хоро в ледените води на Тунджа

Булфото

Страхът от Ковид спря една от най-модерните обичаи в България - мъжкото хоро в Калофер в ледените води на река Тунджа за Богоявление

За първи път от над 100 години на Богоявление в Калофер няма да има мъжко хоро поради пандемията.

Свещеници ще осветят богоявленския кръст и специфична икона, която е сложена на моста над река Тунджа, където се изпълняваше многовековният обред.

Калоферският кмет Румен Стоянов ни посреща в дома си задушевно,  само че очевидно нещо му тежи на сърцето.

„ Специално за този празник, вижда ли сте, какъв брой хора сме излизали, от тук. Беше страшна еуфория, не самичък от тук ”, спомня си за честването на празника при предходни години градоначалникът.  Румен Стоянов приказва за нощта пред Богоявление, когато домът му е цялостен с всички, които влизат в ледените води на река Тунджа.

„ За жал, тези архивни фрагменти от отминалата 2020-та година, ще ни топлят при започване на тази ”, споделя с горест той.

Сега, обаче, действителността е друга. Хоро – нямало да има. И мъжете на Калофер са изправени пред тестване.

„ Разтревожени са. По всичко си проличава, че са разтревожени, тъй като този ден се чака от всички. Най-емоционално. От преди два-три месеца стартират да ме питат какво ще вършим. Това значи, че тези хора за прочувствено обезпокоени ”, твърди Стоянов.
--> --> --> -->
КоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди Напиши коментарИме:Коментар:
Последни вести Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР